Firma Nafta plánuje expanziu v zahraničí

NETKY.SK • 22 Marec 2015, 12:58 • 2 min
Firma Nafta plánuje expanziu v zahraničí

BRATISLAVA - Spoločnosť Nafta, ktorá sa zaoberá skladovaním plynu ako aj prieskumom a ťažbou uhľovodíkov, sa plánuje presadiť v zahraničí.

slovakia

left justify in out

"Ako v oblasti prieskumu a ťažby, tak aj v skladovaní, hľadáme príležitosti pre ďalšie medzinárodné projekty a spolupráce s novými partnermi,“ povedala pre portál vEnergetike.sk špecialistka pre externú komunikáciu firmy Nafta Monika Feráková. Slovenská spoločnosť sa chce orientovať na projekty spolupráce so zahraničnými partnermi vo viacerých krajinách. "Momentálne sa zameriavame najmä na Rakúsko, Ukrajinu, Turecko či Nemecko,“ dodala Feráková.


Firma už nadviazala zahraničnú spoluprácu v oblasti skladovania zemného plynu. Podnik sa stal partnerom rakúskej spoločnosti RAG na projekte Underground Sun Storage. "Ide o prvý a zatiaľ jediný projekt v Európe, ktorý umožní overenie možnosti skladovania elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov do podzemných geologických štruktúr vo forme zmesi vodíka a zemného plynu,“ doplnila Feráková. Spoločnosť zatiaľ nespresnila, koľko investícií má pripravených na projekty v zahraničí.


Nafta je spoločnosť so skúsenosťami v oblasti skladovania a budovania podzemných zásobníkov zemného plynu na Slovensku a zároveň slovenským lídrom v prieskume a ťažbe uhľovodíkov. Jej akcionármi sú SPP Infrastructure, ktorá vlastní 56,15-percentný podiel a Czech Gas Holding Investment s podielom 40,45 %. Akcionármi SPP Infrastructure sú štátny Slovenský plynárenský priemysel (51 %) a Slovak Gas Holding (49 %). Slovak Gas Holding patrí českej energetickej skupine Energetický a průmyslový holding (EPH), v ktorom sú akcionári Daniel Křetínský a Patrik Tkáč a private equity J&T.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies