Fínsky režisér Dome Karukoski natočí životopisný film o spisovateľovi Tolkienovi

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 07:15 • 2 min
Fínsky režisér Dome Karukoski natočí životopisný film o spisovateľovi Tolkienovi

HELSINKI - Fínsky režisér Dome Karukoski natočí životopisný film o britskom spisovateľovi Johnovi Tolkienovi, ktorý je autorom fantasy románov Hobbit či Pán Prsteňov.

slovakia

left justify in out

Snímka bude podľa dnešného vyjadrenia spoločnosti Helsinki-filmi zameraná na formujúce roky Tokienovho života.

 

Webový magazín Deadline Hollywood v pondelok priniesol správu, že scenár pre pripravovaný film napíšu David Gleeson a Stephen Beresford. Proces výberu obsadenia už prebieha. Výrobu filmu zastreší spoločnosť Chernin Entertainment, o distribúciu sa postará Fox Searchlight Pictures. Iné detaily o projekte nie sú ešte známe.

 

Karukoski (40) je všeobecne považovaný za jedného z najúspešnejších fínskych režisérov, na konte má vyše 30 ocenení z filmových festivalov. Režíroval osem celovečerných filmov, z ktorých sa mnohé stali v škandinávskom regióne trhákmi, napríklad Dievča, ty si hviezda (2005), Domov šedých motýľov (2008) či Tom of Finland (2017).

 

Oba zmienené Tolkienove romány sa dočkali takisto filmového spracovania novozélandským režisérom Petrom Jacksonom. Trilógia o Pánovi prsteňov (2001-2003) zarobila celosvetovo 2,9 miliardy dolárov, približne rovnaký komerčný úspech mala i trilógia o Hobbitovi (2012-2014). Filmy sa dočkali i uznania od kritikov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies