Finančná dohoda s Európskou komisiou nám pridáva ďalšie milióny k Plánu obnovy a odolnosti SR

NETKY.SK • 13 November 2023, 15:00 • 2 min
Finančná dohoda s Európskou komisiou nám pridáva ďalšie milióny k Plánu obnovy a odolnosti SR

BRATISLAVA - Vláda Slovenskej republiky dnes odsúhlasila novú Finančnú dohodu medzi Európskou komisiou a Slovenskou republikou. Výsledná suma, ktorá bude Slovenskej republike k dispozícii po revízii Plánu obnovy a odolnosti SR, je na úrovni 6,4 mld. eur, pričom sa rozširuje o novú kapitolu REPowerEU.

slovakia

left justify in out

„Pôvodná výška maximálneho finančného príspevku bola 6,5 mld. eur, z toho 6,3 mld. eur bolo pridelených Európskou komisiou na základe kľúča prideľovania grantov RRF a 200 mil. eur bolo pôvodne plánované financovanie Plánu obnovy zo štátneho rozpočtu,“ uvádza podpredseda vlády SR pre plán obnovy Peter Kmec.


Slovenská republika vykázala porovnateľne lepší hospodársky výsledok v rokoch 2020 a 2021 ako sa pôvodne predpokladalo, preto sa maximálny finančný príspevok pre Slovensko znížil o 322 mil. eur z pôvodného finančného príspevku 6,5 mld. na nový, nižší 6,2 mld. eur. Slovensko sa taktiež rozhodlo upustiť od spolufinancovania Plánu obnovy zo štátneho rozpočtu o pôvodne plánovaných 200 mil. eur. Nový maximálny finančný príspevok sa tak ponížil na 6 mld. eur.

K naplneniu cieľov, aby sa Európa stala najneskôr do roku 2030 nezávislou od ruských fosílnych palív a boj s klimatickou krízou, Európska komisia pridala do Plánu obnovy novú kapitolu REPowerEU, ktorej celková výška pre Slovensko predstavuje 403 mil. eur. „Celkový aktualizovaný finančný príspevok Plánu obnovy pre Slovensko tak činí 6,4 mld. eur,“ vysvetľuje Peter Kmec.


Premiér Fico počas dnešného rokovania vlády o Dohode o financovaní medzi Komisiou a Slovenskou republikou dodal: „Chcem, aby sme hľadali všetky možnosti ako využiť finančné prostriedky z mechanizmov na podporu obnovy a odolnosti  na zmysluplné projekty, ktoré sú realizovateľné.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor Úradu vlády SR, Foto: RTVS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies