Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
25. sep. 2022Vladislav
BratislavaBratislava 19°
Biblia
TV program
Moje Netky
Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.
Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.
11.05.2021 20:36 Ekonomika
REPORTÁŽ: Ak štát nezasiahne, mnohé gastro prevádzky zbankrotujú
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
11.05.2021 20:36 Ekonomika

REPORTÁŽ: Ak štát nezasiahne, mnohé gastro prevádzky zbankrotujú



BRATISLAVA – Hotely a reštaurácie trpia aj napriek postupnému uvoľňovaniu opatrení a otváraniu terás. Ak štát nezasiahne o prácu môže prísť až 10-tisíc zamestnancov v sektore gastra a cestovného ruchu.


Uviedol to dnes na tlačovej besede prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz. Upozornil, že v tomto sektore pracuje viac ako 100-tisíc ľudí.

 

„Bez pomoci štátu im hrozí strata zamestnania," skonštatoval Artz s tým, že až 90 % gastroprevádzok je v zlej finančnej situácií. Hovorí, že o prácu môže prísť až 10-tisíc ľudí, pričom až 60 % prevádzok to bez pomoci nezvládne a bude musieť skončiťArtz doplnil, že všetko bude závisieť od letnej sezóny, ktorá bude kľúčová pre príjmy v cestovnom ruchu.

 


"Aktuálne opatrenia vlády a hygienikov sa síce trochu zmiernili povolením otvorenia exteriérových priestorov prevádzok, ale to nijako výrazne nepomôže. Dôsledkom pandémie je 90 % prevádzok v zlej finančnej situácii, 25 % sa obáva bankrotu," pokračoval Artz. Otváranie terás sa pritom netýka všetkých prevádzok, ale iba približne 40 percent z nich, na ktorých dokážu urobiť iba 15 percent tržieb.

 

Prezident zväzu tiež priblížil náročnú situáciu počas uplynulého roka, kedy si zamestnanci z gastra či cestovného ruchu, ale aj majitelia prevádzok museli hľadať prácu mimo svoj sektor. Robili vodičov v doručovacích službách, taxikárov či zháňali si rôzne brigády, aby si dokázali zabezpečiť príjem.

 

 

"Na základe našich skúseností z iných kríz v rôznych krajinách vieme, že najväčšia vlna bankrotov prichádza po otvorení trhu. Hlavne v čase, keď sú podnikatelia v gastrosegmente ešte plní nádeje a snažia sa prežiť s tým, čo majú," uviedol generálny riaditeľ veľkoobchodnej spoločnosti Metro Karoly Szalai.

 

Aby podnikatelia dokázali ešte istý čas udržať svoje podnikanie, firma pre gastroprevádzky pripravila vlastný plán finančnej pomoci.

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: Netky Katarína Žáková, TASR

Foto:  SITA



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok