REPORTÁŽ: Ak štát nezasiahne, mnohé gastro prevádzky zbankrotujú

NETKY.SK • 11 Máj 2021, 20:36 • 2 min
REPORTÁŽ: Ak štát nezasiahne, mnohé gastro prevádzky zbankrotujú

BRATISLAVA – Hotely a reštaurácie trpia aj napriek postupnému uvoľňovaniu opatrení a otváraniu terás. Ak štát nezasiahne o prácu môže prísť až 10-tisíc zamestnancov v sektore gastra a cestovného ruchu.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes na tlačovej besede prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz. Upozornil, že v tomto sektore pracuje viac ako 100-tisíc ľudí.

 

„Bez pomoci štátu im hrozí strata zamestnania," skonštatoval Artz s tým, že až 90 % gastroprevádzok je v zlej finančnej situácií. Hovorí, že o prácu môže prísť až 10-tisíc ľudí, pričom až 60 % prevádzok to bez pomoci nezvládne a bude musieť skončiťArtz doplnil, že všetko bude závisieť od letnej sezóny, ktorá bude kľúčová pre príjmy v cestovnom ruchu.

 


"Aktuálne opatrenia vlády a hygienikov sa síce trochu zmiernili povolením otvorenia exteriérových priestorov prevádzok, ale to nijako výrazne nepomôže. Dôsledkom pandémie je 90 % prevádzok v zlej finančnej situácii, 25 % sa obáva bankrotu," pokračoval Artz. Otváranie terás sa pritom netýka všetkých prevádzok, ale iba približne 40 percent z nich, na ktorých dokážu urobiť iba 15 percent tržieb.

 

Prezident zväzu tiež priblížil náročnú situáciu počas uplynulého roka, kedy si zamestnanci z gastra či cestovného ruchu, ale aj majitelia prevádzok museli hľadať prácu mimo svoj sektor. Robili vodičov v doručovacích službách, taxikárov či zháňali si rôzne brigády, aby si dokázali zabezpečiť príjem.

 

 

"Na základe našich skúseností z iných kríz v rôznych krajinách vieme, že najväčšia vlna bankrotov prichádza po otvorení trhu. Hlavne v čase, keď sú podnikatelia v gastrosegmente ešte plní nádeje a snažia sa prežiť s tým, čo majú," uviedol generálny riaditeľ veľkoobchodnej spoločnosti Metro Karoly Szalai.

 

Aby podnikatelia dokázali ešte istý čas udržať svoje podnikanie, firma pre gastroprevádzky pripravila vlastný plán finančnej pomoci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies