Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
26. jan. 2023Tamara
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.
Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.
11.05.2021 20:36 Ekonomika
REPORTÁŽ: Ak štát nezasiahne, mnohé gastro prevádzky zbankrotujú
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
11.05.2021 20:36 Ekonomika

REPORTÁŽ: Ak štát nezasiahne, mnohé gastro prevádzky zbankrotujú



BRATISLAVA – Hotely a reštaurácie trpia aj napriek postupnému uvoľňovaniu opatrení a otváraniu terás. Ak štát nezasiahne o prácu môže prísť až 10-tisíc zamestnancov v sektore gastra a cestovného ruchu.


Uviedol to dnes na tlačovej besede prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz. Upozornil, že v tomto sektore pracuje viac ako 100-tisíc ľudí.

 

„Bez pomoci štátu im hrozí strata zamestnania," skonštatoval Artz s tým, že až 90 % gastroprevádzok je v zlej finančnej situácií. Hovorí, že o prácu môže prísť až 10-tisíc ľudí, pričom až 60 % prevádzok to bez pomoci nezvládne a bude musieť skončiťArtz doplnil, že všetko bude závisieť od letnej sezóny, ktorá bude kľúčová pre príjmy v cestovnom ruchu.

 


"Aktuálne opatrenia vlády a hygienikov sa síce trochu zmiernili povolením otvorenia exteriérových priestorov prevádzok, ale to nijako výrazne nepomôže. Dôsledkom pandémie je 90 % prevádzok v zlej finančnej situácii, 25 % sa obáva bankrotu," pokračoval Artz. Otváranie terás sa pritom netýka všetkých prevádzok, ale iba približne 40 percent z nich, na ktorých dokážu urobiť iba 15 percent tržieb.

 

Prezident zväzu tiež priblížil náročnú situáciu počas uplynulého roka, kedy si zamestnanci z gastra či cestovného ruchu, ale aj majitelia prevádzok museli hľadať prácu mimo svoj sektor. Robili vodičov v doručovacích službách, taxikárov či zháňali si rôzne brigády, aby si dokázali zabezpečiť príjem.

 

 

"Na základe našich skúseností z iných kríz v rôznych krajinách vieme, že najväčšia vlna bankrotov prichádza po otvorení trhu. Hlavne v čase, keď sú podnikatelia v gastrosegmente ešte plní nádeje a snažia sa prežiť s tým, čo majú," uviedol generálny riaditeľ veľkoobchodnej spoločnosti Metro Karoly Szalai.

 

Aby podnikatelia dokázali ešte istý čas udržať svoje podnikanie, firma pre gastroprevádzky pripravila vlastný plán finančnej pomoci.

 



reklama


reklama


Zdroj: Netky Katarína Žáková, TASR

Foto:  SITA



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
ad
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok