Každý tretí školák nemá prístup k pitnej vode

NETKY.SK • 8 Február 2023, 14:30 • 2 min
Každý tretí školák nemá prístup k pitnej vode

PARÍŽ - Každé tretie dieťa na svete nemá v škole prístup k čistej pitnej vode, čo má vplyv na jeho zdravie a schopnosť učiť sa. V stredu to uviedla Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

"Celosvetovo takmer každá tretia škola nemá pitnú vodu z upraveného zdroja vody," uviedlo UNESCO. Zo správy vyplýva, že základné hygienické zariadenia, teda záchod a kanalizačný systém, nemá jedna z troch škôl a takmer polovici škôl chýba zariadenia na umývanie rúk, kde sú k dispozícii voda a mydlo. Čistá pitná voda a zariadenia na umývanie rúk sú kľúčom k ochrane detí pred ochorením COVID-19, parazitmi, respiračnými ochoreniami a hnačkami, uviedla spoluatorka správy a odborníčka na zdravie a výživu Emilie Sidanerová.

 

Školy bez čistej pitnej vody nemôžu školákom pripraviť jedlo, čo prispieva k podvýžive detí. Chýbajúca voda a mydlo spôsobuje veľké problémy najmä dievčatám, ktoré "nemôžu chodiť do školy počas menštruácie", dodala. Ako príklad uviedla situáciu v Pobreží Slonoviny, kde počas menštruácie na vyučovaní chýba každé piate dievča, v Bhutáne to je každá štvrtá žiačka. Odborníčka poukázala na potrebu investovať do vody, hygienických zariadení a ďalšej infraštruktúry, ktorá umožní kvalitné vzdelávanie. Dobrý zdravotný stav či primerané stravovanie v škole totiž podľa nej vplýva na schopnosť detí učiť sa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies