Klus: Úspech slovenskej zahraničnej politiky závisí od kvality vzťahov so susedmi

NETKY.SK • 21 Jún 2021, 08:56 • 2 min
Klus: Úspech slovenskej zahraničnej politiky závisí od kvality vzťahov so susedmi

BRATISLAVA - Podľa Martina Klusa úspech slovenskej zahraničnej politiky do veľkej miery závisí aj od kvality vzťahov so susedmi. Česko a Rakúsko sú podľa neho pre Slovensko viac než len susedia.

slovakia

left justify in out

Klus to povedal počas stretnutia s generálnym tajomníkom Spolkového ministerstva pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Petrom Launskym-Tieffenthalom a námestníkom ministra zahraničných vecí Českej republiky pre riadenie európskej sekcie Alešom Chmelařom, ktoré sa uskutočnilo v dolnorakúskom meste Mautern an der Donau v nedeľu 20. júna. 

 

img

 

Moho by vás zaujímať: Pozrite si, aké opatrenia platia v okolitých krajinách V4 a Rakúsku

„Popri geografickej blízkosti nás spájajú silné historické, ekonomické či medziľudské vzťahy, ako aj veľmi podobné postoje k množstvu aktuálnych otázok európskej či medzinárodnej politiky. Túto devízu dnes môžeme rozvíjať jednak pod strechou nášho spoločného domu, ktorým je Európska únia, ale tiež v rámci úspešného Slavkovského formátu,“ povedal Klus.

 

Rokovanie národných koordinátorov spolupráce v Slavkovskom formáte S3 sa uskutočnilo pri príležitosti symbolického ukončenia ročného predsedníctva Rakúska v tomto formáte, ktorý je od roku 2017 úspešnou platformou efektívnej a flexibilnej regionálnej spolupráce trojice susediacich krajín Rakúska, Česka a Slovenska.

 

Prečítajte si: Čakáte na zelený pas, ktorý vám uľahčí cestovanie do zahraničia? Už čoskoro si ho budete môcť stiahnuť!

Partneri zhodnotili doterajšie spoločné aktivity S3 a vytýčili smer pre ďalšie pokračovanie regionálnej spolupráce počas nadchádzajúceho českého predsedníctva. Podľa štátneho tajomníka sa práve pandémia stala záťažovým testom zmyslu a kvality regionálnej spolupráce, či už v rámci solidarity pri repatriáciách občanov Slovenska zo zahraničia, alebo pri operatívnej koordinácii pri cezhraničnej mobilite. „Som rád, že s oboma mojimi kolegami môžeme konštatovať, že sme v tejto skúške obstáli úspešne,“ dodal Klus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies