Sebaláska a čas pre seba: Chvíle, kedy je úplne v poriadku byť sebecký

NETKY.SK • 10 Marec 2024, 12:05 • 2 min
Sebaláska a čas pre seba: Chvíle, kedy je úplne v poriadku byť sebecký

Je dávať seba na prvé miesto vždy sebecké? A je byť sebecký naozaj vždy zlá vec? Vysvetľujeme viac o zdravom sebectve a o tom, ako vám môže pomôcť.

slovakia

left justify in out

Zdravé sebectvo znamená mať zdravý rešpekt k vlastnému zdraviu, rastu, radosti, slobode a šťastiu. Môže to znamenať používanie hraníc, ktoré vám pomôžu definovať a preorientovať sa na vaše potreby a potreby iných. Stanovením hraníc môžeme nielen dovoliť, aby sa naše zameranie vrátilo k našim vlastným potrebám, ale môžeme vytvoriť emocionálnu šírku pásma, aby sme sa mohli preorientovať na tých, ktorých milujeme a na ktorých nám záleží.

Príklady zdravého sebectva:

Už dlho ste nemali chvíľku pre seba

Čas osamelosti hrá kľúčovú úlohu v našom duševnom zdraví. Umožňuje osobné skúmanie, môže podporovať kreativitu a môže nám pomôcť doplniť naše energetické nádrže, keď trávime čas s ostatnými. Ak ste si už nejaký čas nenašli čas sústrediť sa na seba, vyhraďte si večer, víkend alebo dokonca pár hodín len pre seba. 

Felder hovorí: „Odporúčam vytvárať si tento čas pravidelne, aby ste si boli istí, že sa vyhnete vyčerpaniu skôr, ako si uvedomíte, že sa potrebujete naplniť.“ 

Cítite sa sociálne vyhorený

Užívanie si udalostí, stretnutí a spoločenských vzťahov je úžasné. Nadmerné investovanie do spoločenských aktivít však môže spôsobiť, že sa cítime vyhorení. Niekedy sa dokonca môžeme prezradiť tým, že niečomu povieme áno, keď všetko, čo chceme, je povedať nie . V týchto konfliktných chvíľach je v poriadku byť sebecký a povedať niečo ako: „To znie ako zábavné, ale tentoraz sa nemôžem pridať.“

Pracujete na dosiahnutí cieľa

Je bežné, že sa cítime sebecky alebo narcisticky pri úsilí o dosiahnutie veľkého cieľa , ale sebarozvoj a sebazdokonaľovanie sú neoddeliteľnou súčasťou nášho blaha. Možno dávame viac energie do našej kariéry, pozeráme sa dovnútra smerom k rodine a sociálnym priateľstvám alebo pracujeme na dosiahnutí zdravotného cieľa, ktorý si vyžaduje hodinu alebo dve nášho času každý deň. 

„Keď obhajujete svoje emocionálne potreby, posilňujete sa,“ vysvetľuje Hillary Schoninger , LCSW. „Nie je sebecké žiadať o zvýšenie alebo obhajovať čokoľvek, čo požadujete. Ak vám to, čo hľadáte, pomôže a zároveň neublíži druhým, praktizujete „zdravé sebectvo“.

Chcete ísť na dovolenku

Sú chvíle, keď chceme dať všetko bokom a jednoducho ísť na dovolenku, aby sme si oddýchli. Je v poriadku cítiť sa tak a užívať si obdobie rekreácie a voľného času. Navyše, nech už idete kamkoľvek na dovolenku, snažte sa vyhýbať pracovným a rodinným povinnostiam, aby ste si mohli načerpať nové sily od únavy každodenného života.

Oslavujete malé víťazstvá

Ak sa vám nedávno niečo podarilo, musíte si nájsť nejaký čas a osláviť svoje malé víťazstvá . Pomôže vám to získať motiváciu k dosiahnutiu ďalších veľkých či malých víťazstiev, ktoré ste si vybrali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: verywellmind.com, calmsage.com, happiful.com. titulná foto: shape.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies