Najväčšie míľníky strany SMER-SD počas obdobia jej vlády

NETKY.SK • 14 Január 2020, 14:50 • 2 min
Najväčšie míľníky strany SMER-SD počas obdobia jej vlády

Strana SMER-SD je najúspešnejším politickým zoskupením, ktoré pôsobí na slovenskej scéne od roku 1999. Za obdobie 20-tich rokov dokázala byť pri moci v dvoch úplných volebných obdobiach, ktoré na Slovensku trvá 4 roky, a v dvoch skrátených dvojročných obdobiach. Dokopy to predstavuje 12 rokov vlády, čo nezaznamenalo zatiaľ žiadne iné politické hnutie v našej krajine.

slovakia

left justify in out

Úspechy SMER-SD 

Najvýraznejšou osobnosťou strany je od jej vzniku Robert Fico. Od roku 2006 pocítil, ako je to dostať sa k moci, pretože vtedy SMER-SD vyhral po prvýkrát v histórii Slovenskej republiky parlamentné voľby. Najväčšie úspechy vlády SR počas jeho úradu v kresle premiéra sú nasledovné:

 

  • Deficit verejných financií pre rok 2015 bol na úrovni 2,49 %, úroveň verejného dlhu  - 54,9 % HDP za rok 2014 - bola jedna z najnižších z krajín eurozóny. Európska komisia nás následne zaradila do skupiny krajín s najzodpovednejším rozpočtom.
     
  • V roku 2012 bol schválený plán 50 opatrení na zlepšenie výberu daní a proti daňovým únikom. 
     
  • Zaviedla sa daňová podpora firiem investujúcich do výskumu a vývoja vo výške 25 % z nákladov firmy.
     

img

 

  • Spustené boli prvé z opatrení na podporu inovatívnych podnikateľských projektov, tzv. start-upov.
     
  • Dlhodobo klesajúcu tendenciu má miera nezamestnanosti. (2012 – 14 %, 2016 – 11%, január 2020 – 5,26 %).
     
  • Zvýšenie minimálnej mzdy (v súčasnosti 580 eur), ako aj vianočného príspevku pre dôchodcov.
     

img

 

  • Zvýšenie objemu financií z rozpočtu EÚ pre programovacie obdobie 2014 – 2020 pre Slovensko  o 10 % napriek celkovému zníženiu objemu pomoci v rámci EÚ o 8,5 %. Slovensko je najúspešnejším členským štátom - každoročne získame 344 eur pomoci na jedného obyvateľa. 
     
  • Slovensko vyrokovalo nakoniec 13-percentný nárast eurofondov v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

 

Vyjadrenia predsedu strany a premiéra SR 

"Tieto veci verejnosť automaticky nevníma, pokiaľ sa nepretavia do zlepšenia životnej úrovne. Aj keď ceny niekoľko mesiacov nerastú, ľudia majú pocit, že je stále hrošie. Ľudia nás nebudú voliť za to, čo sme urobili, ale za to, akú budúcnosť im ponúkneme," vyjadril sa predseda vládnej a najsilnejšej politickej strany na území Slovenskej republiky Robert Fico.

 

img

 

Súčasný premiér Peter Pellegrini sa vyjadril, že strane sa 4-krát podarilo vyhrať parlamentné voľby. Hlavným cieľom Smeru je podľa neho vo vláde po februárových voľbách udržanie rozvíjania sociálneho štátu."Sme najstabilnejšou politickou stranou v našej krajine a máme šancu na skvelý výsledok aj v ďalších voľbách. Vieme, že strana Smer bude hlavným terčom politických a mediálnych útokov, ale sme zomknutí a presvedčíme občanov, že politika sociálnej demokracie a stabilný prístup musia zvíťaziť," vyhlásil.

 

img

 

Kandidátka a nové logo

Volebným lídrom strany je pre februárové parlamentné voľby súčasný predseda vlády Peter Pellegrini. Druhý na kandidátke bude predseda strany Robert Fico a tretia v poradí sa predstaví ministerka vnútra Denisa Saková.

 

img

 

Koncom minulého roku strana prešla aj na iný dizajn svojho loga. Upustila od tradičnej ruže, ktorá ju sprevádzala od jej začiatkov. Namiesto toho je už v logu šípka v tvare písmena "S". Dizajn ide ruka v ruke aj s novým sloganom "nový SMER – zodpovedná zmena", ktorý môže naznačovať stiahnutie sa súčasného predsedu Roberta Fica.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona