Tínedžeri sa k vakcíne zatiaľ nedostanú. Rezort ich termíny posunul seniorom a chronicky pacientom

NETKY.SK • 1 Máj 2021, 09:23 • 2 min
Tínedžeri sa k vakcíne zatiaľ nedostanú. Rezort ich termíny posunul seniorom a chronicky pacientom

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva SR oznámilo, že osoby mladšie ako 18 rokov, ktorým boli pridelené termíny očkovania už počas tohto víkendu, budú musieť svoj termín prepustiť seniorom nad 60 rokov alebo chronicky chorým pacientom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tínedžeri, ktorí sa hneď vo štvrtok po otvorení čakárne pre osoby nad 16 rokov, sa vakcíne zatiaľ nedostanú. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že prioritou aj naďalej ostávajú seniori nad 60 rokov a chronicky chorí pacienti.

 

Systém nepochybil

Problém vznikol v piatok po medializácií informácií, že termín očkovania získali osoby vo veku 16 či 17 rokov skôr, ako prioritizovaná skupina ľudí. 

 

„Očkovanie seniorov a chronických pacientov má prioritu, ministerstvo rozhodlo o preplánovaní tínedžerov,“ píše sa v tlačovej správe. Rezort dodáva, že termíny získali tínedžeri preto, lebo v očkovacích centrách vznikli voľné miesta.

 

Ministerstvo vysvetlilo, že po otvorení čakárne boli termíny boli prideľované najprv seniorom a dlhodobo chorým ľuďom.

 

Prečítajte si tiež: K vakcíne sa dostanú aj chronicky chorí pacienti. Budú zaočkovaní Modernou alebo Pfizerom

 

Až následne systém automaticky pridelil zostávajúce voľné termíny záujemcom vo veku 16 a 17 rokov, keďže vakcína Pfizer je jedinou vakcínou používanou na Slovensku, ktorá môže byť aplikovaná ľuďom mladším ako 18 rokov.

 

„Čakáreň teda prideľovala termíny na očkovania správne - podľa veku a určenej vakcíny,“ zhodnotil rezort. „Napriek tomu ministerstvo zdravotníctva prijalo rozhodnutie o preplánovaní časti záujemcov o očkovanie, ktorí sú mladší ako 18 rokov na iný termín a uvoľnené kapacity budú pridelené záujemcom, ktorí sa zaregistrovali neskôr a spĺňajú podmienku veku nad 60 rokov, tiež chronicky chorým pacientov,“ uviedlo ministerstvo.

 

Súvisiaci článok: Počas tohto víkendu budú zaočkavaní už aj tínedžeri. Iba pár hodín od registrácie, im prišli termíny

 

K vakcíne sa dostane každý

Rezort tiež uvádza, že si uvedomuje možné komplikácie, ktoré týmto rozhodnutím spôsobí tínedžerom. Týmto rozhodnutím chce zabezpečiť čo najrýchlejšie očkovanie tých, ktorí sú ochorením covid-19 ohrození naviac - seniorom a chronickým pacientom. „Ubezpečujeme všetkých záujemcov o očkovanie, ktorí sa prihlásili cez registračný formulár, že sa k svojej vakcíne určite dostanú,“ napísal rezort.

 

Rezort zintenzívni komunikačnú kampaň, pretože vníma, že seniori nie sú pri prihlasovaní na očkovanie veľmi aktívni. Plánuje im zasielať letáky s informáciami o dôležitosti očkovania poštou poberateľom dôchodkov.

 

„Od 1. mája vstupom novej vyhlášky do platnosti budú zároveň očkovaní aj seniori s doprovodom. Aktívnejšiemu očkovaniu seniorov pomôžu aj mobilné očkovacie tímy, ktoré už aktívne pracujú v teréne,“ sľubuje ministerstvo.

 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič hovorí o BLAMÁŽI zo strany rezortu zdravotníctva. Čo ho tak vytočilo?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies