Film o českom prezidentovi prichádza na Slovensko

NETKY.SK • 27 Júl 2020, 20:46 • 2 min
Film o českom prezidentovi prichádza na Slovensko

Do slovenských kín prichádza životopisný film Havel. Podľa tvorcov prináša snímka príbeh o Václavovi Havlovi ako o jednej z najvýraznejších postáv československej histórie z disidentského obdobia, keď ešte nebol slávnou osobnosťou. Dej filmu sa odohráva medzi rokmi 1968 a 1989, diváci ho môžu vidieť od 30. júla.

slovakia

left justify in out

Čo môžeme čakať?

"Portrét štátnika nečakajte," uviedol režisér Slávek Horák. Film sa podľa neho sústredí na Havlov búrlivý osobný život, ktorému dominuje boj za pravdu a správnu vec, prenasledovanie, väzenie, ale aj milostné aféry, pochybnosti o sebe samom a humor. V centre všetkého stojí zároveň vzťah s manželkou Olgou.

 

img

 

Vaceré tváre hlavného hrdinu

Dej filmu sa odohráva medzi rokmi 1968 a 1989 a podľa tvorcov zachytáva premenu hlavného hrdinu od ľahkovážneho, úspešného dramatika zo 60. rokov cez bojovníka za ľudské práva v 70. rokoch až po väzňa a potom aj vodcovskú osobnosť Nežnej revolúcie v roku 1989.

 

 

Nemohlo byť skutočné všetko

Scenár k filmu vznikal tri roky, mnohé dramatické momenty vychádzajú zo skutočných udalostí, niektoré sú výsledkom autorskej predstavivosti. "Havel je hraný film, nie učebnica. Ako hovoria všetci veľkí rozprávači, nikdy nenechajte stáť fakty v ceste dobrému príbehu," zdôraznil režisér, ktorý je spoločne s Rudolfom Suchánkom aj autorom scenára.

 

Stvárnenie hlavných postáv

V titulnej role Václava Havla sa predstavil aktuálny držiteľ ceny Thálie Viktor Dvořák. "Čítal som, pozeral som si záznamy, pýtal som sa ľudí, ktorí Václava Havla zažili. Okrem toho som doma pred natáčaním ráčkoval," uviedol Dvořák. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ana Geislerová (@geislerka),

 

Olgu Havlovú hrá česká herečka Anna Geislerová. "Bola to pre mňa výnimočná úloha, je to iné, keď hráte skutočného človeka, navyše človeka, ktorého si vážite. Olga je žena, ku ktorej cítim obrovskú úctu, a potom tu zrazu stojím v župane s cigaretkou v ruke. Bolo to zvláštne a mala som z toho trochu husiu kožu," skonštatovala.

 

Herecké obsadenie

Výraznou postavou filmu je tiež Havlov kamarát, herec Pavel Landovský, ktorého stvárnil Martin Hofmann. V ďalších úlohách sa predstavia Barbora Seidlová, Jiří Bartoška, Stanislav Majer či slovenský herec Adrian Jastraban. Film Havel natočil režisér Slávek Horák, ktorého predchádzajúca snímka Domáca opatera reprezentovala Českú republiku na Oscaroch.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona