Ruský Gazprom spustil dodávku plynu na Balkán po novej trase

NETKY.SK • 1 Január 2021, 14:24 • 2 min
Ruský Gazprom spustil dodávku plynu na Balkán po novej trase

1. januára začal Gazprom dodávať plyn do Srbska a tiež do Bosny a Hercegoviny po novej trase – cez Turecko a Bulharsko. Toto sa uvádza v podnikovej správe.

slovakia

left justify in out

Plyn z Ruska sa prepravuje cez podmorský plynovod TurkStream, ďalej cez územie Turecka, potom prostredníctvom národného prepravného systému v Bulharsku vstupuje do Srbska, kde je distribuovaný a dodávaný spotrebiteľom v Srbsku a Bosne a Hercegovine. 

 

Dodávky pozdĺž tejto trasy boli možné z dôvodu rozšírenia a uvedenia nových kapacít na prepravu plynu spoločnosťami Bulgartransgaz v Bulharsku a Gastrans Novi Sad na území Srbska. 

 

 

Ráno 1. januára spustil srbský prezident Alexander Vučič plynovod Balkan Stream v Srbsku. Úsek prechádzajúci územím Srbska je pokračovaním jednej z dvoch vetiev Turkish Stream-u otvoreného 8. januára 2020, ktorým by mal plyn z Ruska vstupovať do Turecka, a ďalej do Bulharska, Srbska a Maďarska. Dĺžka úseku je 403 km a projektovaná kapacita je 13,9 miliárd metrov kubických plynu ročne.

 

Teraz s pomocou tureckého prúdu prijíma ruský plyn šesť európskych krajín – Bulharsko, Grécko, Severné Macedónsko, Rumunsko, Srbsko a Bosna a Hercegovina.

 

Turkish Stream je exportný plynovod z Ruska do Turecka cez Čierne more. Konštrukčná kapacita – 31,5 miliárd kubických metrov plynu ročne. Plynovod je určený na dodávky plynu do Turecka a do krajín južnej a juhovýchodnej Európy pri tranzite cez turecké územie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona