10 Tajomstiev rozprávky Tri oriešky pre Popolušku

NETKY.SK • 5 December 2019, 19:00 • 2 min
10 Tajomstiev rozprávky Tri oriešky pre Popolušku

Jedna z najobľúbenejších vianočných rozprávok Tri oriešky pre Popolušku robí radosť malým aj veľkým divákom už 45 rokov. Divák by si teda mohol myslieť, že vie o nej a krásnom princovi všetko.

slovakia

left justify in out

Pozrite sa ale na zaujímavostí, ktoré ste o rozprávke možno nevedeli.

 

1. Popolušku mal hrať niekto iný

 

Režisér Václav Vorlíček mal pôvodne v pláne vybrať do hlavnej úlohy Popolušky Janu Preissovú, tá ale bola v tom čase tehotná. Šťastie sa nakoniec obrátilo na mladučkú Libušu Šafránkovú, pre ktorú bola úloha Popolušky skvelým odrazovým mostíkom v jej hereckej kariére.

 

2. Sneh páchol ako ryba

 

Rozprávka sa mala pôvodne točiť v lete, východonemecká televízna spoločnosť DEFA, ale prišla s tým, že nebude môcť na natáčanie uvoľniť dostatočné množstvo ľudí. Scenár sa teda prerábal a točilo sa v decembri a januári, čo sa nakoniec ukázalo ako najlepšia voľba. No kvôli nedostatku snehu, ktorého si pán Vorlíček prial mať na pľaci veľa, sa musel vyrábať umelo. Sneh vyrábali v konzervárni rýb z kostí. Herci si vraj aj po niekoľkých desaťročiach dokážu zápach autenticky vybaviť.

 

3. Rozárke sa nechcelo

 

Sova Rozárka, s ktorou vedie dôverné rozhovory Popoluška, musela vyzerať, že komunikuje. Aby teda na povel privrela oči a poradila tak Popoluške, nech rozlúskne ďalší oriešok so šatami, postrkol do nej nenápadne sám režisér Václav Vorlíček.

 

 

4. Tri veľkosti črievičky


Črievičku nechali tvorcovia vyrobiť hneď v troch veľkostiach, aby jeho krása vynikala v každom zábere. Inú teda drží princ pri hľadaní svojej vyvolenej, inú si nakoniec Popoluška obuje.

 

5. Dora nebola tučná, ale tehotná


V inom prípade tehotenstvo nebolo na škodu. Zlá nevlastná sestra Popolušky Dora bola v čase natáčania v šiestom mesiaci, ale jej väčšie bruško ničomu neprekážalo. Kostyméri jej skrátka ušili voľné šaty. Zaujímavosťou je, že Dane Hlaváčovej bola rola zlej sestry zrejme súdená. Zahrala si ju totiž aj v čiernobielej inscenácii Popoluška z roku 1969, kde hlavnú úlohu stvárnila Eva Hrušková.

 

 

6. Preceptor zaspal v zábere


Vďaka zimnej verzii vznikla tiež dodatočne aj roztomilá postava Preceptor, ktorej sa zhostil Jan Libíček. Vo filme nosil veľký a ťažký kožuch, čo ho vraj natoľko zmáhalo, že zaspával, akonáhle sa niekam posadil. Pri jednej scéne v tanečnej sále zaspal na stoličke a niektoré zábery potom kvôli nemu museli vystrihnúť.

 

7. Traja Juráškovia


V roku 1973 prepukla v strednej Európe epidémia slintačky a krívačky a zvieratá sa teda nesmeli prevážať cez hranice. Kôň Jurášek teda musel mať svojho dubléra v Nemecku. V Česku dokonca nakrúcali hneď dvaja Juráškovia.

 

img

 

8. Princ s moravským prízvukom


Dvadsaťtriročnému začínajúcemu hercovi Pavlovi Trávničkovi sa podarilo úlohu princa doslova vyhrať nad desiatkami iných uchádzačov. Problémom bol ale jeho silný moravský prízvuk, ktorého sa nestačil pred natáčaním zbaviť. Musel ho teda predabovať herec Petr Svojtka, prvý manžel Jany Bouškovej, ktorý tragicky zahynul.

 

9. V Československu sa natáčal lov, v Nemecku ples


Natáčať sa začalo v decembri v roku 1972 v Nemecku. Ako prvé sa robili scény v tanečnej sále a so sovou Rozárkou. V januári 1973 filmári natáčali v okolí romantického zámku Moritzburg. Druhá polovica filmu sa potom nakrúcala v Československu, napríklad lovecké scény, alebo zábery zo statku, kde žila Popoluška so svojou macochou a nevlastnou sestrou.

 

10. Celosvetový úspech

 

Popolušku si zamilovali aj v Nórsku, dokonca jedny Vianoce, keď ju televízia nezaradila do vysielania, prišli diváci pred televíziu protestovať. Každoročne sa Tri oriešky pre Popolušku vysielajú samozrejme v Nemecku, ale aj v Rakúsku, Španielsku, na Filipínach alebo v Spojených arabských emirátoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies