Filipíny oficiálne odmietli balík pomoci od EÚ, oznámil veľvyslanec Únie

NETKY.SK • 24 Január 2018, 17:38 • 2 min
Filipíny oficiálne odmietli balík pomoci od EÚ, oznámil veľvyslanec Únie

MANILA - Filipíny oficiálne odmietli balík pomoci vo výške 6,1 miliardy eur od Európskej únie, ktorá kritizuje kampaň tamojšej vlády proti ilegálnym drogám, keďže počas nej zabila filipínska polícia tisíce ľudí.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec EÚ na Filipínach Franz Jessen v stredu oznámil, že filipínska vláda minulý mesiac vrátila dohodu o technickej pomoci v spomínanej problematike nepodpísanú, čim úradne potvrdila odmietnutie tejto dohody. "Dokument, ktorý mal byť podpísaný do konca toho roka, sa nám vrátil nepodpísaný," povedal veľvyslanec EÚ na mediálnom fóre. "V tomto zmysle sa stalo zamietnutie oficiálnym," citovala ho agentúra DPA.

 

Podľa Jessena EÚ očakáva i to, že vláda prezidenta Rodriga Duterteho zamietne aj tri dotácie na projekty v oblasti obnoviteľnej energie v juhofilipínskom regióne Mindanao v celkovej hodnote 49 miliónov eur. "Pripadá mi dosť smutné, že po vyše 30-ročnej rozvojovej spolupráci sa zrazu dostávame do takejto situácie," povedal veľvyslanec.

 

Jessen pokračoval, že "má dosť veľký problém pochopiť", ako môže filipínska vláda vnímať Európsku úniu tak, že zasahuje do domácej politiky Filipín, keď upozorňuje na problémy týkajúce sa ľudských práv, demokracie a zákonnosti, čo sú medzinárodné pojmy.

 

Duterte slovne útočil na EÚ a poslancov Európskeho parlamentu (EP) nazval "hlupáci", lebo kritizovaním jeho spornej protidrogovej operácie údajne zasahujú do vnútorných záležitostí Filipín. V októbri 2017 sa Duterte vyhrážal vykázaním veľvyslancov európskych štátov pôsobiacich v Manile.

 

Urobil tak po tom, čo skupina europoslancov na návšteve ázijskej krajiny varovala, že Filipínam môžu hroziť sankcie, ak vláda neprestane so zabíjaním počas protidrogovej operácie. Podozrivých dílerov drog, ktorí sú však často nevinní, totiž polícia zabíja nemilosrdne na ulici, bez spravodlivého súdneho procesu, ako tvrdia právnici, svedkovia či príbuzní obetí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies