Filipíny kvôli sprísneným sankciám OSN zadržiavajú severokórejskú loď

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 21:16 • 2 min
Filipíny kvôli sprísneným sankciám OSN zadržiavajú severokórejskú loď

MANILA - Filipínske úrady dnes oznámili, že zadržiavajú severokórejskú nákladnú loď a jej posádku vyhostia.

slovakia

left justify in out

Manila dodala, že koná v súlade s medzinárodnými sankciami, o ktorých sprísnení OSN rozhodla tento týždeň po sérii severokórejských jadrových skúšok a teste balistickej rakety.

 

Ako upozornila agentúra AP, ide o prvý prípad aplikácie sprísnených sankcií, ktoré v noci na štvrtok schválila Bezpečnostná rada OSN.

 

"Svet je znepokojený kvôli zbrojnému programu Severnej Kórey a Filipíny ako členský štát OSN musia prevziať svoj diel (zodpovednosti) a aplikovať sankcie," uviedol hovorca kancelárie filipínskeho prezidenta.

 

Hovorca filipínskeho ministerstva zahraničných vecí Charles Jose uviedol, že severokórejskú loď by mal prehliadnuť tím OSN. Loď momentálne kotví v prístave, ktorý v minulosti slúžil ako americká námorná základňa.

 

Loď Jin Teng už pritom na Filipínach prezerali dvakrát, druhýkrát dnes, a to za pomoci elektronických zariadení na detekciu zbraní. Hovorca pobrežnej stráže Armand Balilo spresnil, že 21 členov posádky severokórejskej lode je "veľmi ústretových" a ochotných spolupracovať. Dodal, že na palube sa nenašiel žiaden zakázaný materiál.

 

Januárovým jadrovým testom, ako aj štartom rakety, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu, KĽDR porušila zákaz realizovať akékoľvek činnosti spojené s jadrovými aktivitami. Cieľom nových sankcií, dohodnutých medzi USA a Čínou, je obmedzenie severokórejského jadrového a raketového programu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies