Filharmónia pod taktovkou nastávajúceho šéfdirigenta Jamesa Judda

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 13:14 • 2 min
Filharmónia pod taktovkou nastávajúceho šéfdirigenta Jamesa Judda

BRATISLAVA – Britský dirigent svetového mena James Judd pred svojím jesenným nástupom na post šéfdirigenta Slovenskej filharmónie uvedie v máji dve dvojice symfonických koncertov so zaujímavými sólistami. Judd zahrá s filharmóniou 18. a 19. mája a následne 25. a 26. mája.

slovakia

left justify in out

Na prvej koncertnej dvojici sa v bratislavskom sídle filharmonikov, v Redute, predstaví ako sólistka britská nepočujúca perkusionistka Dame Evelyn Glennie, dnes už legendárna osobnosť európskeho interpretačného umenia, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

V nadchádzajúcom týždni uvedie Judd so Slovenskou filharmóniou dielo súčasného newyorského skladateľa Johna Corigliana nazvané Conjurer Concerto. Ide o koncert pre viaceré bicie nástroje, ktoré sa postupne predstavia v troch častiach - Drevo, Kov a Koža. Program doplní predohra Osy od Ralpha Vaughana Williamsa a Symfónia č. 7 A dur op. 92 Ludwiga van Beethovena.

 

O týždeň neskôr bude sólistom symfonických koncertov pod taktovkou Judda japonský huslista Daishin Kashimoto, koncertný majster Berlínskych filharmonikov. V jeho interpretácii zaznie známy 3. husľový koncert Camilla Saint-Saënsa. Na úvod koncertu si publikum vypočuje Symfóniu č. 35 D dur, KV 385 Haffnerovu z neskoršej tvorby Wolfganga Amadea Mozarta a následne Symfóniu č. 8 C dur, Veľkú od Franza Schuberta. Všetky koncerty sa začnú o 19:00.

Britský dirigent James Judd vystrieda na poste šéfdirigenta Slovenskej filharmónie Francúza Emmanuela Villauma. Villaume bol v poradí štrnástym šéfdirigentom filharmonikov a viedol ich sedem rokov (2009 – 2016). Filharmónia meno Villaumovho nástupcu oznámila začiatkom sezóny 2015/ 2016, v októbri 2015. Judd orchester filharmonikov povedie až od začiatku 69. koncertnej sezóny 2017/ 2018. V sezóne 2017/ 2018 by mal dirigovať šesť dvojíc abonentných koncertov a tiež otvárací koncert Bratislavských hudobných slávností 2017 naplánovaný na 28. septembra. Okrem hostí filharmóniu do začiatku 69. sezóny dirigujú stáli hosťujúci dirigenti - český dirigent Leoš Svárovský a Rastislav Štúr.

Judd je v súčasnosti hudobným riaditeľom Little Orchestra Society New York, hudobným riaditeľom Izraelského symfonického orchestra v meste Rishon LeZion (ISO) a hlavným dirigentom Ázijského mládežníckeho orchestra (Asian Youth Orchestra). V rokoch 1999 - 2007 zastával post hudobného riaditeľa New Zealand Symphony Orchestra. Pôsobil tiež ako hlavný hosťujúci dirigent v Orchestre National de Lille (Francúzsko) a 14 rokov bol hudobným riaditeľom Florida Philharmonic Orchestra.

 

Celú kariéru spolupracuje s orchestrami mladých hudobníkov - Juilliard School, Curtis Institute of Music, Manhattan School of Music, Guildhall School, Trinity College of London, s Národnými mládežníckymi orchestrami Austrálie a Nového Zélandu. James Judd si získal celosvetovú prestíž uvádzaním diel Gustava Mahlera. Jeho nahrávka prvej symfónie získala prestížne ocenenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies