Turecko sa bráni, situácia s indiánmi v USA sa môže tiež považovať za genocídu

NETKY.SK • 18 December 2019, 12:11 • 2 min
Turecko sa bráni, situácia s indiánmi v USA sa môže tiež považovať za genocídu

ANKARA – Turecká strana môže uznať genocídu indiánov v Spojených štátoch v reakcii na to, ako Senát Kongresu USA uznal arménsku genocídu v Osmanskej ríši v roku 1915. Uviedol to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

"Náš parlament môže tiež uznať genocídu indiánov. Ako o tom môžete mlčať, keď hovoríte o Amerike? Je to temná stránka v histórii USA", povedal turecký prezident.

 

Erdogan tiež vyzval amerického kolegu Donalda Trumpa, aby "neobetoval vzťahy medzi týmito dvoma krajinami a nevyužíval udalosti z roku 1915 na uskutočňovanie svojej domácej politiky". Podľa prezidenta by o tejto udalosti nemali rozhodovať politici, ale historici.

 

Senát USA jednomyseľne prijal uznesenie uznávajúce arménsku genocídu v Osmanskej ríši v roku 1915. Uznesenia Snemovne reprezentantov a Senátu, ktoré sa prijímajú osobitne v každej snemovni amerického Kongresu, nemajú právnu silu, zato ale disponujú poradným charakterom. Zákonodarcovia týmto spôsobom vyjadrujú svoje stanovisko k určitému problému, no výkonná moc má plné právo tieto dokumenty ignorovať.

 

24. apríla sa v Arménsku každoročne oslavuje Deň spomienok obetí arménskej genocídy. V tento deň v roku 1915 sa začala deportácia predstaviteľov arménskej inteligencie z Konštantínopolu. Arménskou genocídou sa nazýva masové deportovanie a vyhubenie arménskeho obyvateľstva v Osmanskej ríši počas Prvej svetovej vojny.

 

Turecko neakceptuje používanie termínu "genocída" v súvislosti s udalosťami z roku 1915, tvrdiac, že v tej dobe v Osmanskej ríši došlo k bratovražednej vojne, a všetky strany utrpeli ťažké straty. Ankara otvorila osmanské archívy a vyzýva historikov, aby ich študovali s cieľom vyvinúť objektívny prístup k udalostiam spred 100 rokov, a ten istý krok vyzýva urobiť aj Spojené štáty. Republika horlivo reaguje na akýkoľvek pokus o uznanie skutočnosti arménskej genocídy "krajinou, ktorá je zodpovedná za zničenie celých rezervácii a zatvorení celého indiánskeho ľudu." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies