Fico sľubuje: Lepšie časy pocíti aj verejnosť

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 16:38 • 2 min
Fico sľubuje: Lepšie časy pocíti aj verejnosť

BRATISLAVA - Slovensko čakajú lepšie časy, čo by mali pocítiť aj ľudia. Vyhlásil to v stredu po rokovaní vlády premiér Robert Fico v reakcii na aktuálnu makroprognózu zverejnenú Národnou bankou Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

"Sme na trajektórii rastu. Sme pred rokmi, ktoré budú podstatne bohatšie, a to nás samozrejme vedie aj k rôznym úvahám, ako sa teraz postaviť k verejnosti, keď sa rovnako ako podnikateľská sféra či banky zúčastnila na konsolidácii verejných financií,“ povedal Fico na tlačovej konferencii.

 

Ako dodal, pozitívne čísla umožnia, aby sa vláda postavila k verejnosti podstatne pozitívnejšie a ľudia by mali z úspešnej konsolidácie a oživovania hospodárskeho rastu pocítiť určitý profit. "A my ukážeme v krátkom čase tieto opatrenia, ktoré budú na Slovensku zrealizované," tvrdí premiér. Konkrétne opatrenia zatiaľ nepredstavil. Urobiť tak chce po mimoriadnom programovom sneme Smeru-SD, ktorý zvolal na 28. júna. Naznačil však, že niektoré z nich by sa mali týkať ceny plynu a minimálnej mzdy. Ceny plynu by podľa premiéra mali výrazne klesnúť a minimálna mzda by mala stúpnuť. Nevylúčil ani možnosť, že by vzrástla na 400 eur tak, ako to požadujú odborári. 

 

Národná banka Slovenska v utorok zverejnila svoju aktuálnu prognózu, podľa ktorej by hospodársky rast v tomto roku mal dosiahnuť 2,4 % hrubého domáceho produktu. V nasledujúcich dvoch rokoch by mal rast ekonomiky ďalej zrýchľovať až po 3,5 % v roku 2016. Podľa centrálnej banky pritom možno očakávať narastajúci príspevok domácej spotreby k rastu hospodárstva, čo je po dlhom období jednoznačného ťahania hospodárstva zahraničným dopytom dobrá správa. Rast ekonomiky by sa mal pritom podpísať aj na raste zamestnanosti a nízka inflácia podporí aj solídny rast miezd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies