K peknej postave nepotrebujete tvrdé diéty, stačí dodržať pár zásad

NETKY.SK • 15 Máj 2019, 11:20 • 2 min
K peknej postave nepotrebujete tvrdé diéty, stačí dodržať pár zásad

Pekné telo nedosiahneme mesačnou diétou, je to vec životného štýlu.

slovakia

left justify in out

Obezita je jednou z civilizačných chorôb, ktorá je v poslednom období čoraz rozšírenejšia. Dôvod je prozaický. Ľudia radikálne zmenili spôsob svojho života. Už nepracujú na poliach, nechodia pešo a všetkého je prebytok.

 

Sedavé zamestnanie, stres, málo času a následný nedostatok energie na akékoľvek iné aktivity. Áno, nie je to ľahké. Výsledkom je, že nám pribúdajú kilogramy a precitneme až v momente, keď sa v skúšobnej kabínke zbadáme v plavkách. Ako sa dostať z tohto začarovaného kruhu?

 

img

 

Odborníci sa vyjadrili, že prísne diéty nie sú riešením, pretože ich nedokážeme (a ani by sme nemali) dodržiavať dlhodobo. Zamerať by sme sa mali radšej na celkovú zmenu životného štýlu, ktorá je oveľa menej „bolestivá“ ako tvrdé odopieranie.

 

Výživoví poradcovia odporúčajú, aby sme sa držali týchto zásad:

 

1. Deň začnite vždy raňajkami a jedzte pravidelne –  Mnohí majú tendenciu vynechávať raňajky, pretože im ráno nechutí. Telu to však veľmi chýba, preto je dobré si tento zvyk vytvoriť. Netreba veľa, ale rozhodne by ste nemali začínať deň obedom. Jesť treba častejšie, menšie porcie a tak, aby sme sa nedostávali do situácii, kedy nás prepadáva vlčí hlad.

 

2. Do jedálnička zaraďte viac ovocia a zeleniny – Ovocie a zelenina sú skvelým obohatením jedálnička. Obsahujú vitamíny, minerály a aj vlákninu, ktorá pomáha správne metabolizovať cukor. Vďaka tomu budete mať menšiu chuť na nezdravé a sladké jedlá.

 

img

 

3. Bez pohybu to nejde – Príjem by sa mal rovnať výdaju, to je známe pravidlo, ktoré sa jednoducho obísť nedá. Obzvlášť v prípade sedavých povolaní. Nemusí ísť o náročné kardio alebo hodiny v posilňovni. Rezká chôdza po čerstvom vzduchu viackrát do týždňa je tiež príjemnou alternatívou.

 

4. Pitný režim – Pitie vody je veľmi dôležité, vyplavuje z tela toxíny a rovnako pomáha metabolizmu, preto by ste si mali potrpieť na to, aby ste denne vypili dostatok tekutín. Ideálna je čistá vlažná neperlivá voda, doplniť ju môžu aj bylinkové čaje alebo ovocné šťavy.

 

5. Neodopierajte si sacharidy – Mnohé diéty fungujú na nízkosacharidovej báze. Treba si ale uvedomiť, že organizmus sacharidy potrebuje, preto nie je možné ich celkom vylúčiť.

 

6. Dbajte na to, čo jete –  Pri nákupe by ste mali venovať pozornosť aj etiketám. Zaujímajte sa o to, čo jete. Zbytočná chémia telo zaťažuje a bráni jeho zdravému fungovaniu. Úplne vyhnúť by ste sa mali nakupovaniu nezdravých potravín do zásoby, pretože keď ich už doma máte, je ťažké im odolať.

 

7. Doprajte si všetko, na čo máte chuť – Hovorí sa, že týmto pravidlom sa riadia francúzske ženy, a preto sú celý život štíhle. Je pravda, že žijeme len raz a bolo by smutné odopierať si všetko, čo nám chutí. Pokiaľ dodržiavate vyváženú životosprávu, dať si z času na čas aj nejakú tú „kalorickú bombu“ nie je na škodu. Treba však mať mieru.

 

8. Alkohol – Alkohol je nesmierne kalorický, navyše organizmu okrem chvíľkového uvoľnenia mysle nič nedáva. Preto by sme mali zvážiť jeho požívanie aj čo sa týka frekvencie, aj množstva.

 

9. Vytvorte si „jedálny lístok“ – Doba je rýchla a nie každý stíha variť, no najmä pri chudnutí je nesmierne dôležité vytvoriť si plán alebo akýsi jedálniček. Naplánujte si vopred, čo budete jesť nasledujúce ráno a na obed, rozhodovať sa o tom, čo si dáme pod zub až v momente, keď sme hladní, je veľmi kontraproduktívne. Vtedy totiž človek neuvažuje dosť „triezvo“.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies