Fico pôjde na summit o budúcnosti klímy a energetiky

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 11:52 • 2 min
Fico pôjde na summit o budúcnosti klímy a energetiky

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico (Smer-SD) povedie vo štvrtok a piatok slovenskú delegáciu na zasadnutí Európskej rady. Zloženie delegácie dnes schválil kabinet. Summit bude najmä o budúcnosti klímy a energetiky.

slovakia

left justify in out

Jarný summit už tradične uzavrie prvú fázu Európskeho semestra – zhodnotia na ňom, ako štáty zapracovali minuloročné odporúčania Únie. Európska rada zároveň prijme usmernenie, podľa ktorého vypracujú členské štáty národné programy reforiem a aj programy stability a konvergencie.

Nosnou témou summitu bude Rámec pre klímu a energetiku do roku 2030. Európska komisia dospela k jeho návrhu na základe ďalšieho potvrdenia ľudského pôsobenia na zmenu klímy ako aj potreby podstatného a trvalého zníženia objemu emisií skleníkových plynov. Na summite sa uskutoční o tomto rámci prvá politická diskusia - jasné ciele by sa mali dohodnúť do konca roka 2014. Dôležitá časť diskusie bude o energetických nákladoch a fragmentácii vnútorného trhu s energiou. „Pokrok v nízkouhlíkovom hospodárstve je podmienkou konkurencieschopnosti a cenovo dostupnej energie pre všetkých spotrebiteľov, vytvorenia nových príležitostí pre rast a zamestnanosť, záruky väčšej bezpečnosti dodávok energie a menšej miery závislosti Únie ako celku od dovozu energie,“ uviedla vláda v dôvodovej správe k materiálu. 

 

Účastníci summitu by sa mali pri vymedzení ďalšieho postupu Únie zaoberať zosúladením troch pólov – konkurencieschopnosti, energetiky a klímy. Medzi členskými štátmi existuje konsenzus, že konkurencieschopnosť priemyslu je kľúčom pre rast a zamestnanosť, čo potvrdzuje aj východisko pri riešení aktuálnej ekonomickej situácie v Európe. V súlade s publikovaným oznámením Komisie „Za obnovu európskeho priemyslu“ sa rokovanie zameria na silnú a konkurencieschopnú európsku priemyselnú základňu.

 

Na rokovaní zhodnotia situáciu vo Východnom partnerstve a na Ukrajine v kontexte najnovšieho vývoja. Do agendy summitu bola zaradená aj téma Afriky a príprava spoločného summitu EÚ – Afrika. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies