Fico: Nikto nie je spokojný s politickým vývojom na Ukrajine

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 08:57 • 2 min
Fico: Nikto nie je spokojný s politickým vývojom na Ukrajine

BRUSEL/BRATISLAVA – Lídri členských štátov Európskej únie podľa slovenského premiéra Roberta Fica otvorene hovorili počas dvojdňového summitu v Bruseli o nespokojnosti s politickým vývojom na Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Parlament je presne taký istý, ako bol predtým, je tam vysoká miera korupcie, obrovský vplyv oligarchov na politiku," povedal Fico v Bruseli na dnešnej tlačovej konferencii po skončení summitu. Práve tieto fakty môžu podľa neho výrazne vplývať na napĺňanie ďalších vyšších štádií februárovej minskej dohody. Ako dodal, Európska rada je toho názoru, že treba dozerať na obe strany pri dodržiavaní minských dohôd, teda ukrajinskej aj proruských separatistov. "Pretože raz môže zlyhať jedna strana, raz druhá," konštatoval Fico.

 

Súčasne pochválil pokrok, ktorý sa podaril dosiahnuť v upokojení situácie na východe Ukrajiny, kde ešte dochádza k individuálnym stretom, avšak veľké vojenské aktivity už skončili. Za jedinú cestu na zabezpečenie mieru na Ukrajine považuje implementáciu dohody z Minska v praxi. "Ak to tak bude, tak do budúcnosti môžeme uvažovať, čo so sankciami," avizoval.

 

Lídri členských štátov EÚ sa na summite zhodli na prepojení aktuálnych hospodárskych sankcií voči Rusku s plnením februárovej dohody z Minska o dodržiavaní prímeria na Ukrajine. Jednotlivé body dohody známej ako Minsk II by sa mali naplniť do konca tohto roka. Európska rada ale nerozhodla o ďalšom predĺžení sankčného režimu únie voči Moskve, ktorý vyprší 31. júla. Takéto rozhodnutie by malo padnúť na niektorom z budúcich summitov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies