Fico: Nelegálnym migrantom sa neoplatí cestovať z Turecka do Grécka

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 18:14 • 2 min
Fico: Nelegálnym migrantom sa neoplatí cestovať z Turecka do Grécka

BRUSEL/BRATISLAVA – Dohoda medzi Európskou úniou a Ankarou, ku ktorej sa dospelo po dvojdňovom rokovaní, vysiela podľa slovenského premiéra Roberta Fica jednoznačný signál nelegálnym migrantom, že sa im neoplatí cestovať z Turecka do Grécka.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes po skončení summitu EÚ v Bruseli.

 

Návratová politika začne platiť od nedele 20. marca. Na jej základe všetci noví nelegálni migranti, ktorí sa po tomto dátume dostanú na grécke ostrovy z Turecka, tam prejdú registráciou. Pokiaľ nepožiadajú o azyl, prípadne ho nezískajú, sa vrátia späť do Turecka.

 

Za každého takto vráteného Sýrčana Európska únia prijme jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov. Toto presídľovanie je pre členské štáty únie dobrovoľné, maximálny strop je stanovený na 72.000 miest. Ak by sa prekročil, dohoda sa prehodnotí.

 

"Všetkých prípadných kritikov ubezpečujeme, že celý proces bude v súlade s európskym a medzinárodným právom," zdôraznil Fico.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies