Fico kritizuje registráciu migrantov na základe zákona, ktorý sám predložil do parlamentu. Ponúka chaos, my ponúkame konkrétne riešenia.

NETKY.SK • 4 September 2023, 13:15 • 2 min
Fico kritizuje registráciu migrantov na základe zákona, ktorý sám predložil do parlamentu. Ponúka chaos, my ponúkame konkrétne riešenia.

Progresívne Slovensko reaguje na aktuálnu situáciu s migrantmi. Fico kritizuje registráciu migrantov na základe zákona, ktorý sám predložil do parlamentu. Ponúka chaos, my ponúkame konkrétne riešenia, vyhlásil zahraničnopolitický expert a podpredseda PS Tomáš Valášek.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Teraz môžeme vidieť, ako sa v ťažkých situáciách správajú dva typy politikov. Nebezpeční populisti pripravení situáciu využívať vo svoj prospech, namiesto toho, aby prinášali riešenia, strašia, bičujú vášne a obviňujú. Zodpovední politici chápu obavy ľudí, snažia sa ich upokojiť a priniesť konštruktívne riešenia. My patríme k tým druhým,” uviedol Valášek.

Situácia sa podľa progresívcov zhoršuje, ale je riešiteľná. 

Fico kritizuje registráciu migrantov na základe zákona o pobyte cudzincov, ktorý sám predložil do parlamentu v roku 2018 za vlády SMERu. Hovoria, že ich tu pozýva progresívna vláda, pritom ich sem pozvala vláda smerácka. Je to ich paragraf a ich tlačivo. Do dôvodovej správy Fico uviedol, že si to žiada aplikačná prax. Tak nech to teraz vysvetlí,” dodal Valášek s tým, že je v poriadku urobiť chybu, ale je potreba si priznať. 

Progresívne Slovensko je otvorené diskusii o tom, či je zákon potrebné zmeniť a akým spôsobom. “Lenže keď Fico hovorí, že odmieta vydávať tieto potvrdenia migrantom, tak vlastne hovorí, že chce, aby sa nám tu migranti pohybovali bez toho, aby ich polícia evidovala. Robert Fico teda ponúka chaos. Podľa nás je správne, že polícia týchto ľudí zadrží, skontroluje a zaeviduje. Drvivá väčšina z nich následne aj tak pokračuje ďalej do západnej Európy, ale máme v tom aspoň poriadok,” povedal Valášek.

PS namiesto kritiky navrhuje konkrétne kroky. Na tlačovej besede ich priblížil odborník na bezpečnosť a bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.
Posilniť potrebujeme prítomnosť polície v okolí objektov, kde migranti aktuálne čakajú na vydanie týchto potvrdení. Vyššia policajná prítomnosť bude fungovať preventívne, aby nedochádzalo k incidentom,” uviedol Spišiak a dodal, že tento krok pomôže uisteniu verejnosti, že nič nehrozí a všetko je pod kontrolou.

Taktiež je potrebné nečakať, kým nás problém dobehne doma. Väčšina nelegálnych prekročení prebieha cez maďarskú hranicu, kam prichádzajú hlavne zo Srbska. Vláda by mala ponúknuť pomoc Maďarsku v strážení hranice so Srbskom a tiež tlačiť na Maďarsko, aby dodržiavalo medzinárodné dohody,” uzavrel Spišiak

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies