Ferrari si vybojovalo triumfálny návrat do Le Mans po päťdesiatich rokoch

NETKY.SK • 12 Jún 2023, 09:50 • 2 min
Ferrari si vybojovalo triumfálny návrat do Le Mans po päťdesiatich rokoch

LE MANS - Ferrari oslávilo návrat do hlavnej kategórie pretekov 24 hodín Le Mans víťazstvom. Trojica Alessandro Pier Guidi, James Calado a Antonio Giovinazzi na Ferrari AF Corse 499P triumfovala v nedeľu v slávnych vytrvalostných pretekoch a ukončila päťročnú hegemóniu Toyoty.

slovakia

left justify in out

Talianska automobilová značka Ferrari oslávila návrat do hlavnej kategórie pretekov 24 hodín Le Mans víťazstvom. Trojica Alessandro Pier Guidi, James Calado a Antonio Giovinazzi na Ferrari AF Corse 499P triumfovala v nedeľu v slávnych vytrvalostných pretekoch a ukončila päťročnú hegemóniu Toyoty. Ferrari predtým absentovalo na štarte Le Mans päťdesiat rokov.

 

Víťazná posádka absolvovala v priebehu 24 hodín 342 kôl a hlavnú triedu Hypercars vyhrala s náskokom 81,793 sekundy pred obhajcami prvenstva na Toyote Gazoo Racing GR010 HYBRID (Sebastien Buemi, Brendon Hartley, Rijo Hirakawa). Nádeje Toyoty zmarila havária Hirakawu v záverečných dvoch hodinách pretekov. Na tretej a štvrtej priečke boli posádky Cadillacu, ktorý sa prvýkrát v Le Mans dostal na stupeň víťazov. Tešilo sa z toho trio Earl Bamber, Alex Lynn, Richard Westbrook z tímu Cadillac Racing V-Series. "Je to po takom dlhom čase obrovský úspech. Toto sa zapíše do histórie," povedal podľa AFP člen víťaznej zostavy James Calado. Ferrari sa v Le Mans tešilo z víťazstva po 58 rokoch. Preteky na trati Circuit de la Sarthe pri stom výročí ich premiérového vydania v roku 1923 v sobotu popoludní slávnostne odštartoval hviezdny americký basketbalista LeBron James. Slovenský tím ARC Bratislava v tomto roku na prestížnom motoristickom podujatí neštartoval. Minulý rok sa posádka s Miroslavom Konôpkom umiestnila na 6. mieste v triede LMP2 Pro/Am.

 

img

Trojica Alessandro Pier Guidi (uprostred) z Talianska, James Calado (vpravo) z Británie a Antonio Giovinazzi (vľavo) z Talianska z tímu Ferrari pózujú na pódiu po triumfe

 

Výsledky 24 hodín Le Mans 2023: 1. Ferrari AF Corse (Pier Guidi/Calado/Giovinazzi), 2. Toyota Gazoo Racing (Buemi/Hartley/Hirakawa) +1:21,793, 3. Cadillac Racing (Bamber/Lynn/Westbrook) + 1 kolo, 4. Cadillac Racing (Bourdais/Van Der Zande/Dixon) + 2 kolá, 5. Ferrari AF Corse (Fuoco/Molina/Nielsen) + 5 kôl, 6. Glickenhaus Racing (Dumas/Pla/Briscoe) + 7 kôl, 7. Glickenhaus Racing (Mailleux/Berthon/Gutierrez) + 9 kôl, 8. Peugeot Totalenergies (Di Resta/Jensen/Vergne) + 12 kôl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies