Na letnú dovolenku nepôjde každý tretí Slovák

NETKY.SK • 26 Jún 2023, 10:00 • 2 min
Na letnú dovolenku nepôjde každý tretí Slovák

BRATISLAVA - Letnú dovolenku si tento rok neužije vyše 30 percent Slovákov, ďalší sa ešte rozhodujú. Je za tým aj zdražovanie a vysoká inflácia.

slovakia

left justify in out

Na druhej strane, 44 percent ľudí sa vyjadrilo, že sa v lete dovolenkovať určite chystajú. Štvrtina Slovákov sa vyberie do zahraničia, najčastejšie na 7 až 10 dní. V tuzemsku bude dovolenkovať asi 40 percent opýtaných, no pobudnú tu o niečo kratšie - 4 až 6 dní. Ako ďalej ukázal prieskum pre spoločnosť Home Credit, väčšina sa chce zmestiť s nákladmi na letnú dovolenku pod hranicu 1200 eur, pričom skoro polovica opýtaných plánuje minúť približne rovnakú sumu ako vlani, štyria z desiatich sa však mienia uskromniť. Je zaujímavé, že 51 percent Slovákov, ktorí si kúpili zájazd cez cestovnú kanceláriu, využilo „first minute“, kde ich hlavnou motiváciou boli obavy z nárastu cien. 

 

Tohtoročná situácia spojená s rastom cien takmer všetkých tovarov a služieb vplýva aj na to, či vôbec, kam a za koľko sa Slováci počas tohto leta vyberú na dovolenku. „Ako nám ukázal najnovší prieskum, aktuálny rast cien je pre 4 z 10 Slovákov dôvodom necestovať tento rok na dovolenku do zahraničia. Ďalších 15 percent sa vyjadrilo, že pôjdu na kratšiu dobu, 14 percent si zabezpečí vlastné stravovanie a 9 percent pre zdražovanie nepôjde na dovolenku vôbec. Je tu však aj 22 percent takých, pre ktorých súčasná situácia spojená s vyššími cenami nemá na ich dovolenkové plány žiadny vplyv,“ približuje Jaroslav Ondrušek, analytik trhu zo spoločnosti Home Credit.         

 

img

 

Čas letných prázdnin je, aj napriek zdražovaniu, tradične suverénne najsilnejším dovolenkovým obdobím Slovákov. Na letnú dovolenku sa každopádne určite chystá 44 percent opýtaných, ďalší sa ešte rozhodujú a zvažujú kam ísť.   

 

Štvrtina Slovákov pôjde do cudziny,  štyria z desiatich si užijú pobyt v tuzemsku a kombináciu Slovenska aj cudziny má v pláne 12 percent ľudí. Na druhej strane – určite nepôjdu dovolenkovať traja z desiatich. Pobyty v cudzine sú vo všeobecnosti dlhšie ako u nás. Za hranicami sa najčastejšie chystajú v lete stráviť 7 až 10 dní, v tunajších destináciách o niečo menej – 4 až 6 dní.

 

Väčšina dovolenkujúcich sa plánuje dostať s nákladmi na letnú dovolenku pod 1200 eur, mnohí aj hlboko nižšie. Najväčšia skupina – takmer štvrtina respondentov, sa hodlá zmestiť do dovolenkového rozpočtu od 401 až 800 eur. Pätina Slovákov sa musí ešte viac uskromniť a na celú dovolenku im  postačí menej ako 400 eur. Ďalšia pätina chce utratiť spolu od 1201 do 2000 eur. Len 3 percentá Slovákov dajú toto leto za dovolenku viac ako 4000 eur.        

 

„V porovnaní nákladov na tohtoročnú a vlaňajšiu dovolenku, najviac – 44 percent opýtaných hovorí, že tie ich budú približne na rovnakej úrovni. Trochu vyššie očakáva 25 a výrazne vyššie 16 percent respondentov. Naopak menej peňazí plánuje minúť 15 percent ľudí,“ dopĺňa  J. Ondrušek. 

 

Keď sa pozrieme na to, z čoho budú Slováci toto leto hradiť dovolenky, väčšina (60 %)  sa vyjadrila, že siahne po úsporách a taktiež z bežnej výplaty (48 %). Len 4 percentá opýtaných si budú na dovolenku požičiavať peniaze. „Jednou z úplne najzásadnejších rád, ktorej sa treba držať je to, že doba využívania tovaru alebo služby, na ktorú si požičiavame, by mala byť určite dlhšia ako doba splácania pôžičky. Dovolenku treba aj finančne plánovať s väčším predstihom a určite nie je žiadúce bezhlavo si požičať tisíce eur na luxusný pobyt v cudzine. Niekedy sa oplatí uskromniť a myslieť na budúcnosť. Keď si už požičať, tak radšej sa oplatí investovať trebárs do vybavenia domácnosti, čo vám poslúži dlhé roky,“ radí zákaznícky ombudsman Home Creditu, Miroslav Zborovský.

      

Prieskum ďalej ukázal, že šesť z desiatich Slovákov bude dovolenkovať po vlastnej linke, na druhej strane - cestovnú kanceláriu doteraz využila pätina opýtaných. „Tu je zaujímavé, že 51 percent Slovákov, ktorí si kúpili zájazd cez „cestovku“ využilo „first minute“ a to predovšetkým z obavy, že dovolenka bude neskôr drahšia, až potom tu zavážil dôvod, ktorým bola väčšia ponuka,“ uzatvára J. Ondrušek z Home Creditu.       

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies