Testy preukázali, že Navaľnyj bol otrávený novičokom

NETKY.SK • 2 September 2020, 16:34 • 2 min
Testy preukázali, že Navaľnyj bol otrávený novičokom

BERLÍN - Hovorca nemeckej vlády uviedol, že pri otrave ruského opozičného vodcu Alexeja Navalného bola použitá nervovo paralytická látka skupiny novičok.

slovakia

left justify in out

Jednoznačný dôkaz

Nemecké testy podľa vlády ukázali "jednoznačný dôkaz", že pri otrave Alexeja Navaľného bola použitá toxická látka zo skupiny novičok. Nemecko bude od Ruska požadovať vyšetrenie a vysvetlenie incidentu.

 

"Zdá sa byť mimoriadne znepokojujúce, že Alexej Navaľnyj bol v Rusku napadnutý s použitím nervovo paralytickej látky. Nemecké orgány tento útok mimoriadne ostro odsudzujú a vyzývajú ruské orgány, aby predložili svoje vysvetlenia," uviedla nemecká vláda vo svojom vyhlásení.

 

 

Manželka Navaľného a jeho lekári boli informovaní o výsledkoch testovania.

 

Laboratórium Bundeswehru

Výsledky testov potvrdzujúcich použitie toxickej látky zo skupiny novičok sa získali v špeciálnom laboratóriu Bundeswehru. Biologické materiály zaslala do laboratória klinika Charité, kde sa momentálne nachádza Navaľnyj. Podľa lekárov jeho stav zostáva vážny, jeho život momentálne nie je ohrozený.

 

Výsledky testov oznámili aj nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Nemecké ministerstvo zahraničia bude o výsledkoch vyšetrovania informovať ruského veľvyslanca v Nemecku, Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), EÚ a NATO.

 

 

Liečba v Rusku

Navaľnyj patrí medzi najznámejších kritikov prezidenta Vladímira Putina. Odkrýva tiež korupciu vládnej strany či rôznych oligarchov.

 

Opozičný politik 20. augusta pocítil počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy nevoľnosť a stratil vedomie. Po núdzovom pristátí letisku v sibírskom meste Omsk ho hospitalizovali, neskôr upadol do kómy. Ruskí lekári vylučovali možnosť, že by niekto opozičného aktivistu otrávil.

 

Po incidente kancelárka Angela Merkelová oznámila, že Nemecko je pripravené prijať opozičného politika na liečbu. Ruskí lekári však tvrdili, že jeho stav je nestabilný.

 

img

 

Navaľného previezli letecky do Nemecka v sobotu 22. augusta, v súčasnosti ho liečia v nemocnici Charité v Berlíne.

 

Nervovo paralytická látka novičok

Novičok bol použitý aj pri otrave bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v roku 2018. Toho aj s dcérou Julijou našli v bezvedomí na lavičke v parku v britskom meste Salisbury, kde Skripaľ žil.

 

Britskí vyšetrovatelia tvrdia, že obaja sa otrávili z novičoku, ktorý bol nanesený na kľučke Skripaľovho domu.

 

Z útoku vinia dvojicu agentov ruskej tajnej služby GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies