Čaputová bude lobovať za chudobných, ktorých ťažko zasiahla aj pandémia. Všimla si aj takúto zákernosť

NETKY.SK • 10 December 2020, 19:33 • 2 min
Čaputová bude lobovať za chudobných, ktorých ťažko zasiahla aj pandémia. Všimla si aj takúto zákernosť

Počas stretnutia s ľuďmi, ktorí prišli o prácu, boli prezidentke tlmočené aj dlhodobé byrokratické zákernosti systému, ktorý treba opraviť.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu sa pred najkrajším sviatkom roku špeciálne zaujíma aj o ľudí, ktorí sa aj pre nový koronavírus dostali do neľahkej životnej situácie.

 

Preto si ich Zuzana Čaputová dokonca pozvala do Grassalkovichovho paláca. Nachádzali sa medzi nimi matky či otcovia, „ktorých životy pandémia ťažko zasiahla“.

 

 

Prezidentka si uvedomuje, že ide len o vzorku ľudí, lebo tých zasiahnutých je ďaleko viac. Nielen pre pandémiu. „Svojím príbehom však reprezentujú stovky podobných osudov ľudí po celom Slovensku,“ napísala na sociálnej sieti.

 

Povedali jej príbeh, ako sa kvôli šíreniu nového koronavirásu dostali do neľahkej životnej situácie. Opísala aj problémy, ktoré vyplývajú z dlhodobých nedokonalostí v sociálnom systéme štátu.

 

„Rozprávala som sa s pani, ktorá počas prvej vlny pandémie prišla o prácu. Dostala sa jej len minimálna pomoc, keďže v minulom roku mala zdravotné problémy, pre ktoré nepracovala a rozhodla sa na tri mesiace ukončiť dobrovoľné poistenie do Sociálnej poisťovne,“ napísala s tým, že takto sa pripravila o lepšiu štátnu podporu.

 

 

Stretla sa aj s pracovníkom kreatívneho priemyslu. „Vypočula som si pána, ktorý pracoval ako kameraman na živnosť. Kvôli pandémii prišiel o prácu. Rodinu a päťročného syna teraz ekonomicky zabezpečuje len jeho manželka,“ opísala s tým, že nepomohla ani žiadosť o SOS-dotáciu.

 

„Pre chýbajúce potvrdenia stále žiadnu pomoc nedostal,“ vysvetlila byrokratickú záťaž v tomto prípade.

 

Čaputová sa rozprávala aj s predstaviteľkou gastro-priemyslu, ktorá sama vychováva dcéru. „Pracovala v gastre a po obmedzení prevádzok prišla o prácu. Novú prácu si nevedela nájsť, a tak vzala aspoň malú brigádu - niekoľko hodín do mesiaca, spolu za 70 eur mesačne,“ opísala prezidentka s tým, že pani bola prakticky potrestaná za snahu.

 

img

 

„SOS-dotáciu od štátu nedostala, práve kvôli príjmu z dohody, ktorý jej nestačí ani len na nájom,“ dodala hlava štátu a dvihla varovný prst. „Títo ľudia nesmú zostať pre štát neviditeľní, i keď ich životné situácie sú rôzne,“ zdôraznila nevyhnutnosť zostať v prvom rade ľuďmi a myslieť aj na tých najbiednejších, ktorí tiež majú právo na život v ľudských podmienkach.

 

Súčasťou veľkého problému štátu nie sú len bezdomovci, ale aj ľudia, ktorí sú veľmi blízko k tomu, aby sa nimi v blízkom čase stali. Čaputová dodala, že ľudí, ktorých symbolicky stretla, spája jedna byrokratická štátna zábrana. A teda, že „prepadli sitom štátnej pomoci“. V čase, keď vo veľkom myslíme na práva zvierat na ulici, musíme myslieť aj na chudobných a bezdomovcov.

 

Hlava štátu na záver príspevku sľúbila, že informácie, ktoré sa dozvedela, nezostanú len v jej príspevku na sociálnej sieti, ale ich bude tlmočiť členom vlády. „V mnohých prípadoch sa dá totiž pomôcť tak, že sa zo systému pomoci odstráni viacero drobných nedostatkov alebo zbytočne prísnych podmienok,“ dodala prezidentka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona