Fed ponechal úrokové sadzby nezmenené, k zvýšeniu by však malo dôjsť už čoskoro

NETKY.SK • 3 November 2016, 08:34 • 2 min
Fed ponechal úrokové sadzby nezmenené, k zvýšeniu by však malo dôjsť už čoskoro

WASHINGTON - Americká centrálna banka ponechala dnes úrokové sadzby nezmenené, naznačila však, že k ich zvýšeniu by mohlo dôjsť už čoskoro. Podľa analytikov je to možné na najbližšom zasadnutí v decembri. Informovali o tom agentúra AP, DPA a portál RTTNews.

slovakia

left justify in out

Členovia menového výboru hlasovali v pomere 8 ku dvom v prospech ponechania úrokových sadzieb v rozmedzí od 0,25 do 0,5 %. S takýmto vývojom analytici počítali, keďže začiatkom budúceho týždňa sa v USA konajú prezidentské voľby a centrálna banka nemá záujem ich akýmkoľvek spôsobom ovplyvniť.

 

Banka však signalizovala, že zvýšenie úrokových sadzieb je možné už v krátkom čase. "Výbor usúdil, že argumenty v prospech zvýšenia úrokových sadzieb postupne získavajú na sile, zatiaľ sa však rozhodol, že ešte vyčká na niektoré ďalšie dôkazy pokroku v plnení cieľov Fedu". Prvýkrát tak centrálna banka použila vo vyhlásení, že potrebuje už len "niektoré" ďalšie dôkazy.

 

Toto slovo viacerí ekonómovia považujú za signál, že zvýšeniu úrokových sadzieb už takmer nič nestojí v ceste a Fed by mohol pristúpiť k tomuto kroku už na budúcom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 13.-14. decembra. Podľa niektorých len skutočný šok, ako napríklad víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách, prípadne nečakané udalosti na trhoch, môžu zvýšeniu úrokových sadzieb zabrániť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies