Vyvážená strava a pohyb nestačí, k zdraviu potrebujete toto!

NETKY.SK • 18 Júl 2019, 12:33 • 2 min
Vyvážená strava a pohyb nestačí, k zdraviu potrebujete toto!

Vitamíny, cvičenie a kvalitný jedálniček sú síce dôležité, pokiaľ ste však sami, nemusí to fungovať.

slovakia

left justify in out

Doba je zvláštna a vzťahom či úprimným priateľstvám akosi nepraje. Technologický rozvoj síce napreduje a pomáha nám v rôznych oblastiach, no je na zamyslenie, či nás náhodu nepripravuje o niečo, čo je dôležitejšie než najmodernejšie prístroje.

 

img

 

Človek je od prírody tvor spoločenský, izolácia mu neprospieva. No súčasnosť ukazuje, že sa dobrovoľne separuje čoraz viac ľudí. Niektorí to pripisujú pracovnému preťaženiu, po ktorom už nemajú náladu stretávať sa s nikým ani podnikať spoločenské aktivity, iní zas hovoria o fenoméne sociálnych sietí, ktoré nás udržujú online a v kontakte s „priateľmi“ v podstate 24 hodín denne. Lenže tu nejde o skutočné vzťahy, len o akúsi virtuálnu ilúziu. A tak, či si to uvedomujeme alebo nie, chýba nám „človečina“, reálny priatelia, komunikácia tvárou v tvár... Ak sa nám to nedostáva, nemôžeme sa diviť, že sa necítime dobre ani po fyzickej stránke.

 

Na tento fenomén upozorňuje štúdia uverejnená v časopise American Journal of Health Promotion. Podľa výskumov odborníkov sa dnes ľudia cítia osamelejšie ako kedykoľvek pred tým, čo sa významne podpisuje tak na ich duševnom, ako aj fyzickom zdraví. Sociálna izolácia podporuje vznik chronických ochorení a zápalov a rovnako potláča imunitu. Iná štúdia dokonca osamelosť porovnáva v rámci dopadu na zdravie s 15 vyfajčenými cigaretami denne.

 

Odborníci preto ľuďom odporúčajú, aby sociálne siete využívali len strategicky, napríklad, ak chcú s niekým udržať kontakt alebo sú v skupine záujmovo rovnako orientovaných ľudí, ale rozhodne nimi nenahrádzali socializáciu. Pre naše zdravie je totiž podstatné budovanie skutočných vzťahov.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona