VIDEO Fajčiaca slonica zmiatla vedcov, vysvetlenie však našli

NETKY.SK • 2 Apríl 2018, 07:00 • 2 min
VIDEO Fajčiaca slonica zmiatla vedcov, vysvetlenie však našli

Slonica naberajúca chobotom zuhoľnatené drevo a vyfukujúca oblaky dymu potrápila vedcov, ktorí si nad jej správaním dlho lámali hlavy. Zábery natočil Vinay Kumar z organizácie Wilfdlife Conservation society (WCS) už pred dvoma rokmi, až teraz sa ich však rozhodol zverejniť, pretože si uvedomil ich dôležitosť.

slovakia

left justify in out

Chobotnáča jediaceho popol Kumar natočil, keď s kolegami kontroloval fotopasce v lese Nagarhole v indickom národnom parkuc v miestach riadeného požiaru, píše server Novinky.cz. Organizácia sa tam stará o ochranu miestnej populácie tigrov.

 

Lenže namiesto záznamu tigrov na kamere objavil Kumar niečo zaujímavejšie. Necelých 50 metrov od neho postávala slonica, ktorá sa kŕmila popolom a vyfukovala dym.

 

"Je to prvé video dokumentujúce takéto chovanie u divokého slona a vedci a experti sú tým zmätení,“ stojí vo vyhlásení organizácie WCS. Biológ a expert na slony Varun Goswami na vysvetlenie prišiel.

 

„Najpravdepodobnejší variant je ten, že sa slon pokúšal zjesť drevené uhlie,“ povedal  pre BBC. Podľa Goswamiho nie je síce zuhoľnatené drevo príliš výživné, dobre však viaže toxíny a zvieratá ho môžu vyhľadávať pre jeho liečebné účinky. Takéto chovanie napríklad zistili u opíc gueréz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies