Európska únia žiada Venezuelu, aby pred voľbami znížila napätie v krajine

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 19:36 • 2 min
Európska únia žiada Venezuelu, aby pred voľbami znížila napätie v krajine

CARACAS - Lídri venezuelskej opozície vyzvali zamestnancov, aby dnes ani vo štvrtok nešli do práce a pridali sa tak k veľkému celoštátnemu štrajku proti snahám prezidenta krajiny Nicolása Madura o revíziu ústavy. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Venezuela sa tak ocitá uprostred ďalšieho 48-hodinového štrajku pred nadchádzajúcimi voľbami do nového orgánu nazvaného Ústavodarné zhromaždenie, ktoré sa budú konať v nedeľu 30. júla. Členovia zhromaždenia budú mať potom za úlohu pripraviť a uskutočniť revíziu ústavy z roku 1999. Opozícia tvrdí, že Maduro novú ústavu zneužije na upevnenie svojho postavenia a zabarikádovanie sa v úrade.

 

Líder venezuelskej opozície Leopoldo López zverejnil v noci nadnes prvé priame posolstvo od svojho prepustenia do domáceho väzenia v júli. Venezuelčanov požiadal, aby podporili 48-hodinový generálny štrajk proti vládnym plánom na prepísanie ústavy. Naliehal tiež na armádu, aby nezasahovala proti demonštrantom.

 

López v 15-nimútovom videu nakrútenom vo svojom dome hovorí, že vláda prezidenta Madura sa pokúša zničiť demokraciu. Venezuelčanov nabádal, aby to "pomocou pokojného odporu a hlbokého odhodlania k nášmu úsiliu" zastavili.

 

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vyzvala dnes venezuelské úrady, aby sa v čase pred nedeľňajšími voľbami pokúsili deeskalovať napätie v krajine. Mohgeriniová zverejnila v tejto súvislosti oficiálne vyhlásenie. Tieto voľby "sú rizikom ďalšej polarizácie krajiny a zvyšujú hrozbu konfrontácie", varovala.

 

Protesty vo Venezuele by mali trvať tri dni a plánujú sa až do nedeľňajších volieb. Začínajú sa dnes 48-hodinovým generálnym štrajkom. Celé protesty by mali vyvrcholiť v piatok veľkou demonštráciou nazvanou aj "prevzatie Caracasu".

 

uviedla, že EÚ by podporila vznik regionálnej "skupiny priateľov", ktorých by akceptovali vláda i opozícia a ktorí by pomohli zainteresovaným politickým aktérom vo Venezuele mierovou cestou vyriešiť aktuálnu krízu v krajine.

 

Kuba dnes poprela, že by mala záujem pomôcť sprostredkovať riešenie politickej krízy vo Venezuele. Namiesto toho vyjadrila plnú podporu vláde prezidenta Nicolása Madura, ktorá je kľúčovým ideologickým a ekonomickým spojencom Havany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies