Európska superliga sa rozpadá, z projektu odstupujú zakladajúci členovia

NETKY.SK • 21 Apríl 2021, 10:18 • 2 min
Európska superliga sa rozpadá, z projektu odstupujú zakladajúci členovia

Masívny projekt Európskej superligy zrejme nebude mať dlhé trvanie. Len pár dní po oznámení súťaže ju totiž opúšťa niekoľko zakladajúcich členov.

slovakia

left justify in out

Asociácie UEFA a FIFA zareagovali na vznik elitnej ligy veľmi tvrdo a vyhrážali sa sankciami. Hráči by podľa nich nemohli hrať v domácich, európskych a reprezentačných zápasoch. Najskôr sa zdalo, že dohoda dvanástich klubov je pevná, včera večer však na verejnosť začali prenikať informácie, že niektoré z nich si to rozmysleli.

 

 

Zo superligy už stihlo odstúpiť všetkých šesť anglických klubov – Manchester United, Manchester City, Arsenal, Liverpool, Chelsea a Tottenham. V súťaži tak ostalo len šesť tímov a hovorí sa, že celý projekt bude suspendovaný na neurčito. Podľa agentúry ANSA by ich mohol nasledovať Inter Miláno, ktorého nemenovaný predstaviteľ uviedol, že superliga v súčasnom formáte nepredstavuje pre klub záujem. Barcelona má v zmluve so súťažou klauzulu, že môže z projektu odstúpiť, ak účasť neschvália členovia klubu. V takom prípade by v superlige ostal len Real Madrid, Atlético Madrid, JuventusAC Miláno, ktorého predstavitelia chcú údajne taktiež zaradiť spiatočku.

 

 

Udalosti nabrali rýchly spád po masívnej kritike asociácií, klubov, fanúšikov či politikov. Superliga bola oznámená na začiatku týždňa a jej predsedom sa stal prezident Realu Madrid Florentino Peréz. Ďalšími lídrami projektu boli prezident Juventusu Andrea Agnelli a výkonný viceprezident Manchesteru United Ed Woodward, ktorý už zložil funkciu a na konci roka z klubu odíde. O rezignácii údajne uvažuje aj šéf Starej dámy Agnelli, ktorý mal byť viceprezidentom novej ligy.

 

Top kluby si od súťaže sľubovali vyrovnanie finančných strát, súvisiacich s pandémiou koronavírusu. Liga mala byť financovaná americkou investičnou bankou JP Morgan a mužstvá sľubovali, že budú financovať menšie kluby v omnoho väčšej miere, než UEFA.

 

 

Pokojnejší je aj prezident UEFA Aleksander Čeferin, ktorý po množstve vyhrážok poskytol médiám vyjadrenie v inom duchu. „Ako som povedal včera, je obdivuhodné priznať si chybu a tieto kluby urobili veľkú chybu. Ale sú späť medzi nami a viem, že majú čo ponúknuť domácemu ale aj európskemu futbalu. Najdôležitejšie teraz je, aby sme obrátili stranu, znovu vybudovali jednotu a kráčali spoločne vpred,“ prezradil na utorkovom kongrese.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies