Európska dlhová kríza ohrozuje svetovú ekonomiku

NETKY.SK • 18 Január 2012, 08:20 • 2 min
Európska dlhová kríza ohrozuje svetovú ekonomiku

Európska dlhová kríza ohrozuje svetovú ekonomiku - Svet Riziko, že európska dlhová kríza a úsporné opatrenia môžu mať negatívny vplyv na ostatné krajiny sveta a spôsobiť globálnu recesiu, sa zvyšuje. Konštatuje vo svojej najnovšej štúdii Organizácia Spoje

slovakia

left justify in out

img

Riziko, že európska dlhová kríza a úsporné opatrenia môžu mať negatívny vplyv na ostatné krajiny sveta a spôsobiť globálnu recesiu, sa zvyšuje. Konštatuje vo svojej najnovšej štúdii Organizácia Spojených národov.
      "Svetová ekonomika balansuje na pokraji ďalšej recesie," uvádza sa v správe s názvom Svetová hospodárska situácia a vyhliadky pre rok 2012.
      OSN v základnom scenári očakáva spomalenie rastu svetového hospodárstva v tomto roku na 2,6 % z vlaňajších 2,8 %. Ale, ak sa naplní horší scenár a vládam v USA a v Európskej únii sa nepodarí vytvoriť nové pracovné miesta a dlhová kríza sa vymkne spod kontroly, môže sa výkon globálnej ekonomiky v tomto roku zvýšiť len o 0,5 %.
      Podľa OSN zlý scenár sa začne plniť vtedy, ak sa situácia v jednej z európskych tzv. okrajových ekonomík, ktoré zápasia s problémami, zhorší a politické rokovania uviaznu v slepej uličke.
      Prehĺbenie krízy v Európe, ale aj problémy so zadlženosťou USA môžu zasiahnuť celý svet. Rozvojových štátov, ktoré sa zotavili z nedávnej recesie v roku 2009, sa najviac dotkne pokles zahraničného obchodu a zníženie prílevu financií z vyspelých krajín na rôzne programy.
      Transformujúce sa východoázijské ekonomiky zasiahne pokles exportu a na krajiny Latinskej Ameriky a Blízkeho východu bude mať negatívny vplyv zníženie cien komodít.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies