Europarlament schválil doklad na rýchlejšiu deportáciu migrantov

NETKY.SK • 15 September 2016, 16:04 • 2 min
Europarlament schválil doklad na rýchlejšiu deportáciu migrantov

BRATISLAVA - Európsky parlament schválil návrh na zavedenie štandardizovaného európskeho cestovného dokladu. Tento doklad má urýchliť navracanie občanov tretích krajín bez pasu, neoprávnene sa zdržiavajúcich na území členských štátov EÚ, do ich vlasti.

slovakia

left justify in out

Poslanci v snahe zabezpečiť širšie uznávanie dokladu tretími krajinami presadili posilnenie jeho bezpečnostných a úpravu technických prvkov. Nové nariadenie musia po parlamente formálne odobriť aj ministri členských štátov v Rade EÚ. Informovala o tom tlačová atašé Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak.


„Navracanie nelegálnych migrantov späť do krajín, z ktorých do EÚ prišli, je nevyhnutnou podmienkou, aby sme mohli znížiť migračný tlak a pomohli skutočne tým, čo to potrebujú. Je nutné odstrániť administratívne prekážky, aby sa konečne zrýchlila návratová politika, ktorá dnes nefunguje dostatočne," uviedol europoslanec Branislav Škripek. Poslanec EP Ivan Štefanec hovorí, že tento krok je dôležitým príspevkom k systémovému riešeniu migračnej krízy. Osobám, ktorým nebol udelený azyl, umožní totiž bezodkladný a bezpečný návrat do ich domovskej krajiny.

 

Slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská hovorí, že potrebu vytvorenia nového dokladu vyvolala najmä neefektívnosťou návratu neúspešných žiadateľov o azyl, pod ktorú sa do veľkej miery podpisoval zastaraný doklad. „Nové nariadenie nevyrieši všetky problémy súvisiace s neoprávneným pobytom neúspešných žiadateľov v EÚ, modernizáciu cestovného dokladu však považujem za správny krok," uviedla Žitňanská.


Tretie krajiny sa v súčasnosti zdráhajú prijať osoby s návratovými dokladmi vystavenými členskými štátmi. Dôvody nízkej miery uznávania existujúcich dokladov sú ich rozdielne formáty a nedostatočné bezpečnostné prvky, konštatujú poslanci v schválenom legislatívnom uznesení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies