Eurokomisárka Jourová vyzdvihla prínos SK PRES v oblasti Európskej prokuratúry

NETKY.SK • 17 Január 2017, 16:37 • 2 min
Eurokomisárka Jourová vyzdvihla prínos SK PRES v oblasti Európskej prokuratúry

BRATISLAVA – Veľké cezhraničné podvody s DPH a iné veľké podvody sa šíria po Európe a často nerešpektujú hranice. Ide o európsky, a nie iba národný problém, a preto potrebuje európske riešenie. V Bratislave sa dnes na tom zhodla podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) s komisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť EÚ Věrou Jourovou.

slovakia

left justify in out

Žitňanská prijala Jourovú na pôde ministerstva, témou diskusie bol dosiahnutý pokrok v oblasti spravodlivosti počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ a aktuálny stav rokovaní pred schvaľovaním nariadenia o zriadení Európskej prokuratúry (EPPO). V spoločnom vyhlásení obe predstaviteľky skonštatovali, že veria v založenie efektívnej a nezávislej Európskej prokuratúry.

 

„Chceme, aby sa na riešení Úradu európskeho prokurátora zúčastňovalo čo najviac štátov, aby sme dokázali garantovať, že prinesie účinnejšiu ochranu národných rozpočtov a rozpočtu EÚ pred podvodmi,“ píše sa vo vyhlásení, ktorého text zverejnilo ministerstvo spravodlivosti.

 

Eurokomisárka Jourová ocenila, že počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ bol dosiahnutý veľký pokrok smerom k založeniu Európskej prokuratúry. Tá má slúžiť aj na účinné stíhanie závažných podvodov s DPH na medzinárodnej úrovni v hodnote viac ako 10 miliónov eur. Téma bola jednou z priorít slovenského predsedníctva. Ministerka sa s komisárkou podľa Michala Múcsku z tlačového oddelenia ministerstva zhodli na tom, že problematika veľkých cezhraničných podvodov s DPH je celoeurópskym problémom, a preto je potrebné ho riešiť na celoeurópskej úrovni.

 

„Počas slovenského predsedníctva patrila Európska prokuratúra medzi naše top priority a som rada, že sme boli úspešní a že sa nám diskusie o návrhu podarilo ukončiť a text stabilizovať tak, že je možné predložiť ho na schválenie,“ poznamenala Žitňanská.

 

„Žiaľ, ako sa ukázalo v decembri, niektoré štáty nie sú pripravené byť súčasťou tohto európskeho projektu za žiadnych okolností, čo znamená, že sa budú musieť začať diskusie o tzv. posilnenej spolupráci,“ doplnila ministerka. Verí, že snahy slovenského predsedníctva sa podarí pretaviť do úspešného vytvorenia EPPO.

 

 

kos ed

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies