Eurofondy zvyšujú kvalitu života na Slovensku, uviedol Raši

NETKY.SK • 12 Jún 2018, 12:58 • 2 min
Eurofondy zvyšujú kvalitu života na Slovensku, uviedol Raši

BRATISLAVA - Slovenská republika berie nový návrh kohéznej politiky Európskej únie po roku 2020 ako korektný aj napriek zníženým prostriedkom pre Slovensko, čo ovplyvnil najmä odchod Veľkej Británie z únie. Pozícia SR v novej politike súdržnosti má byť konštruktívna a krajina sa bude snažiť o to, aby bol nový rozpočet EÚ pre kohéznu politiku prijatý čo najskôr. Na brífingu po spoločnom rokovaní o tom v utorok informovali podpredseda vlády SR Richard Raši a generálny riaditeľ EK pre regionálnu a mestskú politiku Marc Lemaître.

slovakia

left justify in out

"Pozícia Slovenskej republiky bude z hľadiska kohéznej politiky po roku 2020 konštruktívna. Chceme hľadať kompromisy a riešenia tak, aby sa prijal rozpočet na roky 2021 až 2027 v Európskej únii čo najskôr aj kvôli tomu, že keby sa podarilo rozpočet prijať ešte do volieb do Európskeho parlamentu, boli by sme schopní čerpať v novom programovacom období prostriedky čo najskôr. Nedošlo by teda k posunu čerpania tak, ako to je teraz," uviedol v utorok Raši.

Efekt eurofondov vidí podľa podpredsedu vlády v krajine každý občan, a aj keď spočiatku mala SR k novému rozpočtu výhrady, berie ho teraz ako korektný. "Okrem zvýšenia HDP Slovenska z 55 % priemeru EÚ v roku 2013 na 77 % v súčasnosti, prinášajú eurofondy aj ďalšie výhody, stovky projektov, ktoré pomáhajú zlepšovať kvalitu života našich občanov. Najskôr sme prezentovali názor, že tento prvotný návrh nevyhovuje každému, no berieme ho z hľadiska Slovenska ako návrh veľmi korektný, nakoľko odchádza Veľká Británia ako jeden z hlavných donorov EÚ," pokračoval Raši.

Hlavné prvky návrhu Európskej komisie na modernizáciu kohéznej politiky po roku 2020 počítajú so zameraním sa na niekoľko kľúčových priorít. Má ísť hlavne o investičné priority. Politika súdržnosti má po novom fungovať pre všetky regióny a zaručiť individuálnejší prístup k regionálnemu rozvoju, a zároveň má byť tiež jednoduchšia a silnejšie prepojená s európskym semestrom.

"Komisia predstavuje návrh, ktorý sa plánuje so všetkými nepriaznivými okolnosťami vyrovnať. Nový rozpočet bude pomáhať občanom EÚ a nenechá ich na pochybách o tom, či za nimi únia stojí. V rozpočte sme predstavili niekoľko noviniek a nástrojov, ktoré majú za úlohu chrániť EÚ z hľadiska bezpečnosti, no podrobnejšie sme sa venovali aj otázkam poľnohospodárstva a výraznejšie chceme podporovať aj procesy konvergencie. Výkonnosť ekonomiky a kvalita života občanov EÚ musí ostať zachovaná, a to práve úpravami tejto politiky, ktorá bude viac efektívna a výkonná," povedal k zmenám Lemaître.

Raši na záver brífingu informoval, že Európska komisia momentálne pracuje na akčnom pláne, ktorý ma zabezpečiť rozvoj zaostalých regiónov Slovenska, konkrétne má ísť o niektoré regióny Prešovského kraja a región Horná Nitra. V týchto regiónoch sa má vzájomnou spoluprácou medzi SR a EÚ zlepšovať infraštruktúra, cestovný ruch a zamestnanosť.

Európska komisia navrhla koncom mája výraznú revíziu pravidiel kohéznej politiky na budúce programové obdobie 2021 - 2027, ako aj alokáciu pre členské štáty EÚ. Slovensko by malo dostať v stálych cenách tohto roka 11,8 mld. eur a v bežných cenách, vrátane vplyvu inflácie, 13,3 mld. eur. Nie sú v tom zahrnuté peniaze na poľnohospodárstvo v rámci Programu rozvoja vidieka. V súčasnom programovom období 2014 - 2020 má SR k dispozícii zo zdrojov EÚ 13,9 mld. eur a spolu s Programom rozvoja vidieka takmer 15,5 mld. eur. Aj v budúcom období zostane Slovensko čistým prijímateľom, keďže z rozpočtu EÚ značne viac peňazí dostáva, ako doňho prispieva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies