EÚ vyškrtne kolumbijské hnutie FARC zo zoznamu teroristických organizácií

NETKY.SK • 27 September 2016, 09:23 • 2 min
EÚ vyškrtne kolumbijské hnutie FARC zo zoznamu teroristických organizácií

BRUSEL - Európska únia vyškrtne Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) zo svojho zoznamu teroristických organizácii, hneď ako toto povstalecké hnutie podpíše mierovú dohodu s kolumbijskou vládou. Uviedla to dnes podľa agentúry DPA šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

slovakia

left justify in out

"Práve dnes prijmú (vlády krajín EÚ) rozhodnutie vyškrtnúť FARC zo svojho zoznamu teroristických organizácií. Rozhodnutie nadobudne účinnosť okamžite po podpise mierovej dohody," povedala Mogheriniová.

 

Dodala, že Európska únia je zároveň pripravená poskytnúť Kolumbii pomoc vo výške 600 miliónov eur, ktorej účelom bude najmä podpora realizácie mierovej dohody.

 

Kolumbia podľa Mogheriniovej vysiela zvyšku sveta posolstvo nádeje a ukazuje, že "mier je možný a pomocou vodcovstva a odhodlania sa môže sa stať realitou".

 

FARC boli na zozname teroristických organizácií EÚ od roku 2002.

 

Ľavicoví povstalci a vláda podpíšu ešte dnes mierovú dohodu v meste Cartagena. Na slávnostnom akte sa zúčastní aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

 

K dohode sa následne vyjadria Kolumbijčania v referende, v ktorom budú 2. októbra odpovedať na otázku, či má vláda dohodu ratifikovať alebo zamietnuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies