EÚ tlačí na 11 štátov, aby už uzavreli dohodu o dani z finančných transakcií

NETKY.SK • 7 December 2015, 19:30 • 2 min
EÚ tlačí na 11 štátov, aby už uzavreli dohodu o dani z finančných transakcií

BRUSEL - Európska únia (EÚ) síce tlačí na 11 štátov, ktoré plánujú zaviesť kontroverznú daň z finančných transakcií, aby už uzavreli dohodu, ale podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho majú k tomu ešte ďaleko. Vyhlásil to dnes pred začiatkom rokovaní v Bruseli. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Rakúsko, Belgicko, Estónsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Taliansko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko už takmer tri roky rokujú o tejto dani. Brusel by chcel, aby sa pohli dopredu a do konca tohto roka uzavreli dohodu. Schäuble však novinárom pred začiatkom dnešnej schôdze ministrov financií eurozóny povedal, že je skeptický a kompromis podľa neho nie je stále na dohľad. Európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici naopak verí, že dohoda je už blízko.

 

Minulý mesiac predložili pripomienky k dohode Taliansko, Slovinsko a Estónsko. Schäuble upozornil, že členovia eurozóny už majú za sebou veľa rokovaní, ktoré sa vždy zasekli na nejakých technických problémoch. Podľa nemenovaných zdrojov kameňom úrazu zostávajú finančné deriváty a geografické uplatnenie dane.

 

Aj dnešné rokovania sa sústredia na to, ako sa táto daň dotkne finančných derivátov, či sa na dlhopisy bude vzťahovať výnimka, a ako bude posudzovať trhové aktivity.

 

Schäuble očakáva, že rokovania sa tento rok neskončia a budú pokračovať aj v nasledujúcom roku. So zavedením dane sa pôvodne počítalo v roku 2014, neskôr bol tento termín posunutý na začiatok roka 2016 a najnovšie sa hovorí o dosiahnutí politickej dohody do konca tohto roka a zavedení dane do roku 2017.

Stúpenci dane argumentujú, že finančný sektor, ktorý mnohí považujú za zdroj nedávnej globálnej krízy, sa bude po zavedení dane správať zodpovednejšie. Kritici zase oponujú, že to zvýši jeho náklady, čo môže viesť k presmerovaniu investícií smerom od Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies