EÚ poskytne Ukrajine makrofinančnú pomoc za 1,2 miliardy eur

NETKY.SK • 24 Január 2022, 12:56 • 2 min
EÚ poskytne Ukrajine makrofinančnú pomoc za 1,2 miliardy eur

BRUSEL – EÚ poskytne Ukrajine ďalšiu núdzovú makrofinančnú pomoc, a to vo výške 1,2 miliardy eur. Uviedla to v pondelok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v oficiálnom vyhlásení.

slovakia

left justify in out

Šéfka eurokomisie pripomenula, že minulý piatok telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby spolu zhodnotili situáciu na Ukrajine v súvislosti s „agresívnymi krokmi“ Ruska. „Diskutovali sme o tom, ako by EÚ mohla pokračovať v podpore Ukrajiny v bezprostrednom aj strednodobom horizonte,“ uviedla. Pripomenula, že EÚ doteraz Ukrajine poskytla významnú pomoc na podporu odolnosti a modernizácie krajiny, ako aj na boj proti pandémii ochorenia COVID-19. Od roku 2014 Únia a európske finančné inštitúcie pridelili Ukrajine viac ako 17 miliárd eur vo forme grantov a pôžičiek.

 

img

 

Podľa jej slov nový balík finančnej pomoci pozostáva z núdzových pôžičiek a grantov. V prvom rade EK navrhla nový balík núdzovej makrofinančnej pomoci vo výške 1,2 miliardy eur, ktorý pomôže Ukrajine riešiť svoje finančné potreby v dôsledku konfliktu s Ruskom. „Spoliehame sa na to, že Rada EÚ a Európsky parlament prijmú túto núdzovú makrofinančnú pomoc čo najskôr,“ vyhlásila. Doplnila, že po ich odobrení EÚ čo najrýchlejšie pošle Kyjevu prvú tranžu vo výške 600 miliónov eur. Komisia čoskoro začne pracovať na druhom dlhodobom programe makrofinančnej pomoci na podporu modernizačného úsilia tejto krajiny a okrem toho tento rok takmer zdvojnásobí svoju bilaterálnu pomoc Ukrajine vo forme grantov: pridelí jej ďalších 120 miliónov eur.

 

img

 

Podľa šéfky eurokomisie EÚ bude pokračovať v investíciách do budúcnosti Ukrajiny aj vďaka investičnému plánu pre túto krajinu. Cieľom tohto plánu je získať viac ako šesť miliárd eur v investíciách v prospech Ukrajiny. Von der Leyenová pri tejto príležitosti vyjadrila Kyjevu politickú podporu. „Ukrajina je slobodná a suverénna krajina. Robí vlastné rozhodnutia. Európska únia bude aj naďalej stáť na jej strane,“ uviedla v závere svojho vyhlásenia.

 

Možno vás zaujme: Holandsko dodá zbrane Ukrajine na obranné účely, ak o to Kyjev požiada



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona