Učitelia hrozia štrajkom. Vianočné prázdniny sa tak môžu predĺžiť!

NETKY.SK • 9 December 2021, 18:02 • 2 min
Učitelia hrozia štrajkom. Vianočné prázdniny sa tak môžu predĺžiť!

BRATISLAVA - Školskí odborári nie sú spokojní s platmi. Kritizujú vládu, že si ani po dvoch rokoch neplní svoje sľuby.

slovakia

left justify in out

Pred pár dňami preto vstúpili do štrajkovej pohotovosti a otvorene hovoria, že sú pripravení vyjsť aj do ulíc. Podporu im dnes vyjadrila Slovenská komora učiteľov (SKU), ktorá je pripravená podporiť všetky kroky vedúce k zlepšeniu postavenia pedagogických a odborných zamestnancov

 

Vyplýva to zo stanoviska SKU k vyhláseniu štrajkovej pohotovosti Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku. Informoval o tom prezident komory Vladimír Crmoman.

 

Vláda sľuby neplní

Komora učiteľov zásadne nesúhlasí s predloženým návrhom vlády na zvyšovanie platov zamestnancov školstva pre rok 2022 a konanie vlády považuje za krajne nezodpovedné. "Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti radou OZPŠaV na Slovensku preto vnímame ako logické a správne rozhodnutie v danej situácii," uvádza sa v stanovisku.

 

img

 

Podľa SKU nastala chvíľa, aby sa všetci zamestnanci školstva jasným spôsobom a postojom postavili za primerané a spravodlivé ohodnotenie svojej profesie. "Dúfame, že koaličné strany splnia svoje predvolebné sľuby a pomôžu v školstve obnoviť atmosféru dôvery a stability," dodala SKU.

 

Učitelia žiadajú vyššie platy

Rada OZPŠaV na Slovensku vyhlásila v utorok (7. 12.) štrajkovú pohotovosť a vyzýva vládu SR, aby začala bezodkladne riešiť nepriaznivú situáciu v oblasti školstva. A to predovšetkým zvýšením finančných zdrojov na zlepšenie finančného ohodnotenia všetkých zamestnancov školstva a vedy.

 

Žiada desaťpercentnú valorizáciu platov všetkých zamestnancov školstva a vedy, úpravu tarifných tabuliek nepedagogických zamestnancov tak, aby sa začínala minimálnou mzdou, a zachovanie doterajších benefitov.

 

Ak sa tak nestane, nebude podľa nej zaručený sociálny zmier a zamestnanci školstva nevylučujú ani nátlakové akcie.

 

Minister pedagógov podporuje

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že je so školskými odborármi za jedno a presadzuje zvyšovanie platov učiteľov. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. 

 

"Pokiaľ finančné prostriedky nemáme my v kapitole ministerstva školstva, tak nemôžeme zvyšovať platy," povedal minister školstva s tým, že momentálne tieto finančné prostriedky nemajú naplánované. Doplnil, že ministerstvu financií predložili viaceré argumenty, medzi inými aj svoje predvolebné sľuby, kde sa o zvyšovaní platov v školstve hovorilo

 

img

 

Na druhej strane však vnímajú na ministerstve školstva aj aktuálnu situáciu. Učiteľská pozícia bola podľa Gröhlinga druhou v poradí, ktorá bola najvyťaženejšia, pretože učitelia sa museli prispôsobovať neustálym zmenám. Poukázal i na nedostatočnú digitalizáciu či ataky na učiteľov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies