EÚ oznámila, že po prevrate v Nigeri podporuje repatriácie európskych občanov

NETKY.SK • 2 August 2023, 14:00 • 2 min
EÚ oznámila, že po prevrate v Nigeri podporuje repatriácie európskych občanov

BRUSEL - Po minulotýždňovom vojenskom prevrate v Nigeri Francúzsko požiadalo Európsku úniu o pomoc pri repatriáciách európskych občanov EÚ z tejto africkej krajiny tým, že aktivovalo Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Francúzsko doteraz ponúklo štyri lietadlá na repatriáciu Európanov z nigerskej metropoly Niamey do Paríža. Do Francúzska v noci z utorka na stredu prileteli dve lietadlá, ktoré repatriovali približne 500 ľudí z viacerých členských krajín EÚ, ale aj občanov Nigeru, Libanonu či Etiópie, ako upozornila belgická televízna stanica RTBF. Ďalšie lety sú v príprave, oznámila eurokomisia.

 

Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany zaistí financovanie 75 percent dopravných nákladov. Komisia pripomenula, že mechanizmus civilnej ochrany EÚ môžu aktivovať všetky členské štáty EÚ a ďalších deväť účastníckych štátov, aby požiadali napríklad aj o konzulárnu pomoc pre svojich občanov v súvislosti s evakuačnými operáciami. V núdzových situáciách repatriačné lety v rámci mechanizmu v oblasti civilnej ochrany zabezpečujú koordinovaný a bezpečný návrat občanov EÚ rôznych národností.

Európska komisia uľahčuje nasadenie tejto pomoci, koordinuje spoločnú európsku reakciu a spolufinancuje náklady na dopravu. Pomoc ponúkajú a poskytujú členské štáty EÚ a účastnícke štáty na dobrovoľnom základe. Cieľom je pomôcť občanom EÚ, ktorí čelia vážnym ťažkostiam v zahraničí v prípade krízy alebo katastrofy. Podľa RTBF najviac svojich občanov v Nigeru eviduje Francúzsko - približne 1200 - pričom polovica z nich už prejavila záujem o návrat do rodnej krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies