Budúcnosť strany Za ľudí je otázna, vraj to odštartoval Andrej Kiska

NETKY.SK • 17 Júl 2021, 12:52 • 2 min
Budúcnosť strany Za ľudí je otázna, vraj to odštartoval Andrej Kiska

BRATISLAVA - Proces konca vládnej strany Za ľudí sa začal už odchodom Andreja Kisku z jej vedenia. Uviedol to politológ Ján Ruman z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Kiska podľa neho ťažil z pozície bývalého prezidenta, ktorú napokon pretavil aj do strany. Doplnil, že hoci sa Za ľudí považuje za stranu odborníkov, ochotných a schopných, ako to uvádza, reálne to nestačí.

 

img

 

Súčasnej vládnej strane podľa Rumanových slov chýba líder, ktorý by vedel situáciu upokojiť a priniesť akési oživenie. Medzi členmi strany vidí zase absenciu skúseností s vrcholovou politikou.

Situácia sa nevyriešisla ani po niekoľkomesačných rokovaniach. Posledné stretnutie v rámci predsedníctva strany sa konalo len minulý týždeň v Piešťanoch.

 

Pri riešení situácie v strane Za ľudí nenastal podľa Kolíkovej žiaden posun

 

Kolíková a jej frakcia nevysvetlili, prečo sa začali snažiť o funkcie na čele strany

 

Kameň úrazu 

Politológ vidí kľúčový problém práve v personálnych sporoch v predsedníctve. Myslí si, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková úprimne verí v možný budúci rast strany, avšak nie na čele so súčasnou predsedníčkou Za ľudí a vicepremiérkou Veronikou Remišovou.

 

"Považuje ju totiž za hlavnú prekážku rozvoja strany a v získavaní ďalších predvolebných preferencií. Celá situácia je vlastne mixom osobných antipatií, egoizmu a pochýb o kompetentnosti predsedníčky. Vyzerá to tak, že tieto nesympatie sú v strane v nejakej miere prítomné od začiatku, keď ju zakladal Andrej Kiska," ozrejmil Ruman.


Kolíková sa tento týždeň vyjadrila, že ak sa situácia v strane nevyrieši, jej pohár trpezlivosti pretečie a bude musieť prijať zásadné rozhodnutie. Nevylúčila ani svoj odchod.

 

img

 

"Situácia v strane je veľmi napätá. Veci by prospel mimoriadny snem. Kolíková je presvedčená, že s Remišovou na čele sa Za ľudí v roku 2024 do parlamentu nedostane. Klesajúca miera straníckej podpory naznačuje, že ak to pôjde takto ďalej, strana skončí podobne ako #Sieť," vysvetlil politológ.

Portál Aktuality.sk navyše v stredu 14. júla informoval, že zakladateľ strany Kiska už nie je jej členom. Politológ je toho názoru, že stranícky potenciál Za ľudí sa už vyčerpal, jednak kvôli Kiskovmu odchodu a aj v dôsledku reálnej politickej praxe vládnych predstaviteliek, ktoré sú súčasťou vedenia strany.

 

img

 

"Ich dôveryhodnosť v celoslovenskom meradle je kriticky nízka, a preto nepredpokladám, že sa stranu Remišovej alebo Kolíkovej podarí v budúcnosti z hľadiska preferencií ešte oživiť," uzavrel Ruman.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies