Ruská delegácia s prezidentom Putinom odletela do Indie na summit

NETKY.SK • 6 December 2021, 18:32 • 2 min
Ruská delegácia s prezidentom Putinom odletela do Indie na summit

NAÍ DILLÍ – Prezident Vladimir Putin na miesto stretnutia dorazil na ruskom reprezentatívnom aute Aurus. Na rokovaniach si lídri vymieňali názory na aktuálne témy týkajúce sa medzinárodnej agendy vrátane spoločnej práce v rámci G20, BRICS a Šanghajskej organizácie spolupráce.

slovakia

left justify in out

„Rusko a India vedú spoločné vojenské cvičenia a majú v úmysle rozvíjať spoluprácu v tejto oblasti,“ povedal Putin v úvode stretnutia s indickým premiérom Narendrom Modim.

 

Ruský líder poznamenal, že Moskva spolupracuje s Naí Dillí vo vojensko-technickej oblasti tak, ako so žiadnym iným partnerom. „Spoločne sa zaoberáme vývojom a výrobou špičkových vojenských produktov, a to aj v Indii,“ doplnil.

 

img

 

Rusko a India v pondelok v Naí Dillí podpísali dohodu medzi vládami oboch krajín o programe vojensko-technickej spolupráce na roky 2021 až 2030. Dokument zahŕňa spoluprácu vojenských síl, ako aj otázky dodávok a vývoja zbraní a vojenského materiálu.

 

Vzťahy s Indiou

Rusko považuje Indiu za veľmoc s priateľskými ľuďmi, povedal Putin a poukázal na skutočnosť, že Rusko a India spolupracujú vo „veľmi dôležitých, perspektívnych oblastiach“. Týka sa to energetiky, špičkových technológií vrátene vesmíru, vymenoval. „Som si istý, že programy, o ktorých sme hovorili, budú realizované, vrátane výcviku indického kozmonauta,“ povedal prezident Ruskej federácie.

 

Putin na rokovaniach s Modim vyjadril znepokojenie nad vývojom situácie v Afganistane. Podľa prezidenta Ruskej federácie „starosti vyvoláva všetko, čo súvisí s terorizmom a bojom proti nemu, ako aj s drogami a organizovaným zločinom“.

 

img

 

Indický premiér tiež vyjadril vďaku ruskému vodcovi za osobnú návštevu Daí Dillí napriek pandémii. „Vaša Excelencia, vitajte v Indii. Napriek vašej zaneprázdnenosti ste si našli čas a navštívili nás, je to pre nás veľmi dôležité. Som si istý, že naše dnešné diskusie budú pre naše vzťahy veľmi užitočné,“ zdôraznil Modi. Rusko-indické priateľstvo je podľa neho „skutočne jedinečné a založené na dôvere“.

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies