EÚ možno zmierni Španielsku rozpočtové ciele pre tento rok

NETKY.SK • 29 Január 2013, 12:34 • 2 min
EÚ možno zmierni Španielsku rozpočtové ciele pre tento rok

EÚ možno zmierni Španielsku rozpočtové ciele pre tento rok - Svet Európska únia (EÚ) možno zmierni Španielsku rozpočtové ciele pre tento rok. Naznačil to eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn, podľa ktorého, ak sa potvrdí, že situácia

slovakia

left justify in out

img

Európska únia (EÚ) možno zmierni Španielsku rozpočtové ciele pre tento rok. Naznačil to eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn, podľa ktorého, ak sa potvrdí, že situácia v španielskej ekonomike sa výrazne zhoršila, únia možno povolí Madridu vyšší rozpočtový schodok. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.

Podľa Rehna európski predstavitelia prijmú rozhodnutie o tohoročných rozpočtových cieľov Španielska vo februári, keď bude dokončená hodnotiaca správa.

"Ak sa ukáže, že sa situácia v španielskej ekonomike vážne zhoršila, môžeme navrhnúť predĺženie termínu pre stlačenie schodku v rozpočte na povolenú úroveň," povedal Rehn a dodal, že k podobnému kroku pristúpila únia aj vlani.

Španielska ekonomika sa v dôsledku prísnych úsporných opatrení vlani prepadla do recesie a v poslednom kvartáli 2012 sa tempo jej poklesu ešte zrýchlilo. Centrálna banka v Madride odhaduje, že vlani, v prvom roku vlády premiéra Mariana Rajoya, stratila španielska ekonomika v dôsledku úsporného programu 850.000 pracovných miest. A tento program sa musí ešte vystupňovať, ak má Madrid splniť tohoročné rozpočtové ciele.

Minister pre rozpočet Cristobal Montoro v decembri naznačil, že jeho vláde sa zrejme nepodarilo stlačiť schodok verejných financií v roku 2012 na 6,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), ako sľúbila Bruselu. A v tomto roku by malo Španielsko znížiť rozpočtový deficit na 4,3 % HDP. Ale výkon španielskej ekonomiky v poslednom kvartáli 2012 zrejme klesol o 0,6 %, teda dvakrát viac, ako v predchádzajúcom 3. štvrťroku. To podkopáva snahy vlády o ozdravenie verejných financií.

Rehn pripomenul, že v prípade Španielska je dôležité nájsť vhodnú kombináciu opatrení na zníženie schodku v rozpočte a podporu hospodárskeho rastu. Dodal, že zatiaľ nemôže potvrdiť odhady, podľa ktorých sa HDP Španielska vlani prepadol o 7 %. EÚ zverejní svoju hodnotiacu správu 22. februára.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies