Pre magický jazyk prelieza aj ploty

NETKY.SK • 20 Október 2020, 15:37 • 2 min
Pre magický jazyk prelieza aj ploty

Dolnokubínčanka Eva Removčíková je milovníčkou židovskej kultúry. Za svojou vášňou prekračuje aj hranice možností.

slovakia

left justify in out

Obdivuje špeciálne cintoríny, na ktoré sa bežne v tomto období chodí vo zvýšenej miere. Aspoň teda v kresťanskom svete. No ona navštevuje aj tie, ktoré sú práve zatvorené.

 

img

 

Ploty

Keďže práve židovské cintoríny boli, žiaľ, predmetom vyčíňania mnohých vandalov, tak židovská náboženská obec sa chráni a zamyká ich. Keďže Eva však nepricjádza robiť nič zlé, len meditovať, modliť sa židovské modlitby a čítať zaujímavé náhrobné kamene, prelezie aj cez plot.

 

Odhodlaní

Je veľmi hrdá na židovskú kultúru a je rada, že ju môže vo voľnom čase študovať. Židov zbožňuje aj vďaka príkladu odhodlania prežiť, ale aj za ich snahu „nájsť riešenie a východisko aj v zdanlivo beznádejnej situácii, ako aj obdivuhodnou súdržnosťou, vďaka čomu vlastne táto kultúra prežila aj napriek toľkému prenasledovaniu a potláčaniu počas celej svojej histórie“.

 

 

Obohatenie

Dodáva, že kultúra Židov už obohatila aj nás všetkých. „Veď predsa zo židovského prostredia pochádza veľa významných osobností, ktoré sa zapísali do histórie ľudstva.“

 

Zbožňuje jazyk

Removčíková má vo veľkej úcte aj hebrejčinu. „Pamätám si, že keď som prvýkrát videla znaky hebrejskej abecedy, nemohla som od nich odtrhnúť oči – zdali sa mi neskutočne krásne,“ vysvetlila.

 

 

Magické spojenie

Zdôraznila, že medzi hláskami, slovami, výrazmi je v tomto jazyku špeciálny vzťah. „Je to ako stavebnica, ktorej jednotlivé diely do seba dokonale zapadajú,“ dodala Removčíková, ktorá pre záľubu potreby byť prítomná na židovskom cintoríne, neraz prelieza aj ploty.

 

Pohľad na život

Precestovala už desiatky židovských cintorínov nielen na Slovensku, ale napríklad aj v Poľsku, kde niekoľko rokov pôsobí, keďže vyštudovala poľský jazyk. Zbožňuje najmä tie staršie cintoríny, ktoré pôsobia vizuálne nádherne. „Po návštevách mnohých z nich sa výrazne zmenil môj pohľad na smrť – a s ňou aj na život,“ uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona