ZDRAVIE Nebezpečné kliešte. Ak sa chcete proti nim zaočkovať, teraz je ten správny čas!

NETKY.SK • 16 Január 2022, 08:00 • 2 min
ZDRAVIE Nebezpečné kliešte. Ak sa chcete proti nim zaočkovať, teraz je ten správny čas!

BRATISLAVA - Kliešťová encefalitída, ďalej len KE, je vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje zápalom centrálnej nervovej sústavy. Práve teraz je najvyšší čas na 1. dávku očkovania vakcínou FSME Immun proti tejto zákernej chorobe, tvrdí skúsená doktorka farmácie Katarína Hessek.

slovakia

left justify in out

Vírus sa do tela dostane najčastejšie prisatím infikovaného kliešťa, alebo konzumáciou nepasterizovaných infikovaných mliečnych výrobkov, najmä kozieho a ovčieho pôvodu.

 

img

 

Už vás dostal?

 

Prvé príznaky ochorenia sa objavujú približne po 7-14 dňoch od vstupu vírusu kliešťovej encefalitídy do organizmu. Typický priebeh ochorenia býva dvojfázový.

 

V prvej fáze sú prítomné nešpecifické chrípke podobné príznaky, ktoré trvajú pár dní. Táto fáza sa nazýva aj viremická, preto je počas nej možné zistiť vírus KE priamo v krvi. Nasleduje obdobie niekoľkých dní bez príznakov. Človek sa väčšinou dostáva k lekárovi až v druhej fáze, keď sa vírus dostane do centrálnej nervovej sústavy.

 

Príznaky zápalu centrálnej nervovej sústavy sú najčastejšie vysoká horúčka, intenzívna bolesť hlavy, vracanie, svetloplachosť a stuhnutie šije. Sérologické štúdie naznačujú, že dve tretiny prípadov KE prebiehajú bezpríznakovo, prípadne len s miernymi chrípke podobnými príznakmi. U 26-46 % pacientov sa pozorujú dlhodobé následky, najmä neurologického a psychického charakteru. Miera úmrtnosti u dospelých pacientov je nižšia ako 2 %.

 

Ako je to u detí?

 

Symptómy kliešťovej encefalitídy u detí bývajú nejasné a nešpecifické. Na ochorenie kliešťovou encefalitídou sa u detí preto málo myslí, hoci deti bývajú vyšetrené lekárom častejšie než dospelí väčšinou už v prvej fáze ochorenia pre teploty, únavu, spavosť, bolesti hlavy.

 

V druhej fáze ochorenia bývajú u 95 % detí  prítomné bolesti hlavy, myalgie a únava, 75 % detí má horúčku cez 39,5 °C a 50 % detí zvracia. U takmer dvoch tretín detí pozorovali dlhodobé následky, teda 2-7 rokov po ochorení, a to ochorenia neurologického a psychického charakteru nezávisle na závažnosti priebehu ochorenia i čas na rekonvalescenciu. Najohrozenejšou skupinou pri nákaze KE sú ľudia s oslabenou imunitou, ľudia s inými pridruženými ochoreniami a osoby staršieho veku.

 

Prevencia je najistejšia

 

Nakoľko neexistuje špecifická liečba encefalitídy, je dôležité zamerať sa na prevenciu ochorenia. Pre úspešnú prevenciu je potrebná dostatočná informovanosť obyvateľstva, ktorá spočíva v tom, že ľudia sú si vedomí rizika, ktoré na nich striehne, či už ide o kliešte, alebo neprevarené mlieko domácich zvierat v zamorených oblastiach (najmä kôz).

 

img

 

Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie. Dokázalo to Rakúsko, kde vďaka vysokej zaočkovanosti (nad 80 %) došlo k radikálnemu poklesu počtu prípadov encefalitídy. Štúdia o účinnosti očkovania proti KE  v Rakúsku v období rokov 2000 a 2006 ukázala celkovú účinnosť očkovania 99 % u pravidelne očkovaných osôb.

 

Slovensko patrí medzi rizikové krajiny v Európe, kde je evidovaná najnižšia zaočkovanosť proti kliešťom (do 10 %). Nakoľko väčšina územia Slovenska je pokrytá endemickými oblasťami KE, je potrebné zlepšiť povedomie a znalosť o riziku nákazy KE a zároveň o význame očkovania proti KE v slovenskej populácii.

 

Výskyt KE  a vplyv klimatických zmien 

 

Výskyt KE korešponduje s výskytom rezervoárových kliešťov rodu Ixodes. Ročne je celosvetovo hlásených 10 000 - 15 000 prípadov KE, pričom na Rusko pripadá takmer polovica prípadov. KE má širokú geografickú distribúciu zahŕňajúc minimálne 34 krajín v Európe a Ázii. Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC: najmenej 20 európskych krajín eviduje endemické oblasti KE.

 

Rakúsko, Nemecko, Česká republika a Slovinsko spolu s pobaltskými štátmi a južnými časťami Škandinávie patria k najviac rizikovým oblastiam KE v Európe. Endemické oblasti v Európe sa rozširujú vo Švajčiarsku, severovýchodnom Francúzsku a v severnom Taliansku. Nové endemické oblasti sa objavujú v Holandsku a Belgicku. V roku 2018 prvýkrát izolovali z kliešťov vírus KE v Spojenom kráľovstve, konkrétne išlo o dve oblasti južného Anglicka.

 

 

Klimatické zmeny majú nepochybne vplyv na zmeny v rozšírení kliešťov aj na Slovensku. Nakoľko kliešte nemajú v obľube sucho a vyššie teploty, zaznamenáva sa ich posun na sever krajiny a do vyššie položených oblastí. Kým v 50. až 80. rokoch bola horná hranica výskytu kliešťa obyčajného okolo 800 m.n.m., dnes ho bežne nachádzame v zmiešaných podhorských i horských lesoch do výšky 1 000 m, ojedinele na južných svahoch do 1 200 až 1 400 m.n.m.. Na Slovensku boli kliešte nájdené vo výške 1 440 m.n.m. v Nízkych Tatrách v oblasti sedla Čertovica (18). Kliešte sa na Slovensku v súčasnosti už bežne vyskytujú aj na území väčších miest, najmä v mestách v blízkosti lesov a riek. Nakoľko kliešte sú aktívne pri teplote 5° C, vplyvom globálneho otepľovania môžu byť aktívne i počas zimných mesiacov. 

 

Na Slovensku zaznamenávame dlhodobo rastúci trend počtu prípadov ako aj alimentárnych epidémii KE. V rámci Európy Slovensko každoročne hlási najvyšší počet prípadov alimentárnych epidémií KE. Zatiaľ čo v minulosti boli najviac rizikové oblasti Považia a Trnavský kraj, za ostatné roky zaznamenávame najvyššiu chorobnosť v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. V roku 2020 bol hlásený najvyšší počet prípadov KE na Slovensku za ostatných 20 rokov (185 prípadov).

 

Podobný jav pozorovali v niektorých krajinách Európy ako Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko a Česká republika (ISW-TBE stretnutie, 2021). Jedným z pravdepodobných dôvodov daného javu bola pandemická situácia ochorenia COVID-19. V čase lockdownu ľudia trávili viac času v prírode, úlohu zohralo aj teplé jarné počasie v roku 2020. Podľa odporúčaní WHO vysoko endemická oblasť je oblasť, kde sa vyskytne ≥5 prípadov KE na 100 000 obyvateľov ročne. Na základe daného odporúčania bola zhotovená mapka endemických ohnísk na Slovensku, ktorá je súčasťou publikovanej a všeobecne známej mapy rozšírenia vírusu KE .

 

V Európe pripadá na deti priemerne 10-20 % všetkých prípadov KE, čo zodpovedá proporcii chorých detí na KE na Slovensku  13 % v rokoch 2019 a 2020. Zatiaľ čo v roku 2019 bolo hlásených najviac prípadov KE vo vekovej skupine 20-24 ročných, v roku 2020 bolo najviac prípadov evidovaných u 45-54 ročných, informuje doktor Martin Černák z fy. Pfizer.

 

MUDr. Ľubomír Soják, infektológ z KIGM dodáva:

 

„Kliešťová encefalitída je určite nebezpečným a nevyspytateľným ochorením. U časti pacientov môže prebehnúť bez významejších celkových prejavov, respektíve len pod obrazom chrípkového ochorenia, ale u časti ľudí môže prejsť do tzv. encefalitickej formy, ktorá môže byť závažná, so zápalovým postihnutím mozgu s ochrnutím rôznych častí tela aj s možnými trvalými následkami, niekedy aj s ohrozením života. Ochrana spočíva jednak v minimalizácii rizika prisatia kliešťa – to znamená používania správnych repelentov na odev a kožu, používania správneho oblečenia, vysokých topánok. Taktiež je veľmi dôležitá prehliadka tela po návšteve v prírode a skoré správne odstránenie kliešťa. Ďalšou formou ochrany je možnosť očkovania, ktoré chráni pred závažným priebehom ochorenia.“

 

Kliešte sa už onedlho prebúdzajú!

 

Podľa slov hovorkyne VšZP Mgr. Evy Peterovej s príchodom pekného počasia trávime oveľa viac času v prírode. No pobyt vonku prináša i niektoré riziká. Predstavujú ich aj kliešte, ktoré sú prenášačmi nebezpečných vírusových a bakteriálnych ochorení. Jedným z nich je kliešťová encefalitída,  ktorá napáda nervový systém. Vlani bola diagnostikovaná u viac ako 600 poistencov VšZP. Jej výsledkom môžu byť neurologické ťažkosti, ale aj smrť. Najúčinnejšou ochranou je v tomto prípade očkovanie.

 

Kliešťová encefalitída je najčastejšie hlásená infekčné vírusové ochorenie nervového systému na Slovensku, ktorej spúšťačmi sú infikované kliešte. Výnimočne môže dôjsť k nákaze konzumáciou potravín z tepelne nespracovaného mlieka. Ochorenie získané z potravín máva väčšinou ľahší priebeh.

 

img

 

V minulom roku sa kliešťovou encefalitídou nakazilo 665 poistencov VšZP, z toho bolo 358 mužov a 307 žien. Náklady na ich liečbu presiahli viac ako pol milióna eur.

 

„Najúčinnejšou ochranou v boji proti kliešťovej encefalitíde je prevencia v podobe vakcinácie. Očkovanie u detí aj dospelých je možné počas celého roka. Všetci poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne pritom môžu využiť v Peňaženke zdravia alebo v Peňaženke zdravia MINI príspevok na nepovinné očkovanie proti kliešťovej encefalitíde až vo výške 50 % z ceny každej vakcíny po absolvovaní každej dávky na lekársky predpis a aplikovanej zmluvným lekárom. Poistenci tak nemusia čakať na podanie všetkých dávok podľa očkovacej schémy. Základné očkovanie pozostáva z 3 dávok. Preočkovanie odporúča výrobca podľa príbalového letáku po 3 rokoch od podania 3 dávky,“ vysvetľuje Eva Peterová a dodáva, že pred kliešťami sa dá chrániť aj vhodnými repelentmi a vitamínom B-komplex užitým aspoň 1 hodinu pred vychádzkou. Vitamíny B, vylučujúce sa cez kožu, svojou charakteristickou vôňou odpudzujú dotieravý hmyz a podporujú tak ochranný účinok pred parazitmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies