Testy ultrazvukom by mohli pomôcť určiť vek migrantov

NETKY.SK • 10 Január 2019, 16:07 • 2 min
Testy ultrazvukom by mohli pomôcť určiť vek migrantov

BERLÍN - Testy pomocou ultrazvuku by mohli byť jedným zo spôsobov, ako overiť vek migrantov snažiacich sa preniknúť do Európy. Deti sa totiž vydávajú za plnoletých a majú k tomu dokonca aj sfalšované úradné záznamy. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva spolupracuje s výskumnou organizáciou Fraunhoferova spoločnosť a so Sárskou univerzitou. Ich cieľom je zistiť, či sa dá ultrazvuk použiť na určenie veku ľudí. Výsledky majú byť známe v polovici roka 2020.

 

img

 

Jednou z tém ohľadom prijímania migrantov je od ich masového prílevu v roku 2015 aj to, či prichádzajúci dospelí migranti s cieľom zvýšiť si svoje šance na udelenie azylu tvrdili, že sú neplnoletí. Protiimigračné hlasy v Nemecku tvrdia, že kriminálnici využili voľné pravidlá vstupu do krajiny.

 

"Rozumiem tomu, prečo sa lekári zdráhajú použiť pri určovaní veku mladých migrantov röntgen. Musíme však ich vek zistiť, pretože to má vplyv na proces udelenia azylu a - v prípade pochybností - aj na právne kroky," vyjadril sa Spahn.

 

 

Spahn sa podľa webového portálu denníka Die Zeit snaží zistiť, či je namiesto röntgenových lúčov možné použiť aj ultrazvuk.

Dobodanie 15-ročného dievčaťa v drogérii v meste Kandel na juhozápade krajiny v decembri 2017 šokovalo Nemecko a rozpútalo debatu o násilnostiach zo strany prisťahovalcov.

 

img

 

Páchateľ identifikovaný ako Abdul D. tvrdil, že mal v čase spáchania útoku iba 15 rokov. Vyšetrovanie však neskôr ukázalo, že v čase spáchania zločinu mohol mať 17, dokonca aj 20 rokov. Súd sa rozhodol zaobchádzať s ním ako s mladistvým páchateľom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies