Orban: Európska ekonomika si svojou politikou sankcii strelila do pľúc!

NETKY.SK • 15 Júl 2022, 12:09 • 2 min
Orban: Európska ekonomika si svojou politikou sankcii strelila do pľúc!

BUDAPEŠŤ – Maďarský premiér Viktor Orbán je presvedčený, že v dôsledku sankcii voči Rusku a situácii na Ukrajine sa víťazom stala Čína. Spojené štáty ostali pri svojich záujmoch a Európa prehrala. Sankcie EÚ voči Rusku nepomáhajú Ukrajine a neprispievajú k riešeniu situácie v tejto krajine, ale poškodzujú iba samotné európske štáty, uviedol premiér v piatok v relácii rozhlasovej stanici Kossuth.

slovakia

left justify in out

„Čína vyhráva, Amerika zostáva pri svojom a Európa trpí,“ povedal Orbán o sankciách, ktoré spôsobili energetickú krízu v krajinách EÚ a umožnili Číne získať dodatočné objemy ruských surovín za znížené ceny. „Čína bola úplne vydaná na milosť a nemilosť Arabom, čo sa týka ropy, no teraz získava ropu z Ruska,“ dodal premiér.

 

 

V súvislosti s ekonomickou situáciou v Európe povedal, že európska politika si strelila nie do nôh, ale rovno do pľúc, a preto sa dusí nedostatkom energií. „V niektorých krajinách plyn nebude a v niektorých áno, ale bude veľmi drahý,“ varoval Orban. Maďarsko podľa neho patrí do tej druhej skupiny, a preto tam vláda v stredu vyhlásila energetickú pohotovosť a prijala špeciálny akčný plán.

 

Premiér uviedol, že na realizáciu tohto plánu bolo vytvorené operačné veliteľstvo, ktoré vedie vedúci jeho sekretariátu Gergey Guyash. Maďarské orgány už skôr oznámili, že majú v úmysle prijať opatrenia, ako je zvýšenie domácej produkcie plynu, rozšírenie nákupu plynu v zahraničí, obmedzenie používania plynu za zvýhodnené ceny, dočasný zákaz vývozu určitých druhov energetických nosičov, rozšírenie ťažby uhlia, a zrýchlený reštart viacerých kapacít elektrárne Matra. Ako aj predlženie životnosti jadrovej elektrárne Paks postavenej podľa sovietskej technológie s použitím ruského jadrového paliva.

 

 

Vláda očakáva, že to zabezpečí stabilné dodávky energií pre maďarské rodiny a ekonomiku krajiny za rozumné ceny.  

 

„Sú krajiny, ktoré sa hlásia k politike sankcií, ale Brusel musí pochopiť, že to bola chyba, že táto politika nenaplnila očakávania a mala dokonca opačný efekt,“ povedal šéf maďarskej vlády.

 

„Mysleli si, že politika sankcií poškodí Rusov, ale Európanom to škodí viac,“ povedal Orban o tých členoch EÚ, ktorí obhajujú zvýšený sankčný tlak na Moskvu. V súvislosti s diskusiou o siedmom balíku protiruských sankcií v Európskej únii pripomenul, že Maďarsko bolo vždy proti sankciám, keďže Ukrajine nepomáhajú.

 

img

 

„Politika sankcií neskracuje trvanie vojny,“ vysvetlil premiér. „Európa musí priznať, že zvolila nesprávnu taktiku,“ dodal.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies