Prezidentka podpísala dôležitú novelu o sociálnom poistení. Čakajú nás výrazné zmeny!

NETKY.SK • 7 Apríl 2022, 16:16 • 2 min
Prezidentka podpísala dôležitú novelu o sociálnom poistení. Čakajú nás výrazné zmeny!

BRATISLAVA - Právna norma hovorí o zrušení ročného zúčtovania v sociálnom poistení. Novinkou je aj zavedenie elektronického posudzovania dočasnej pracovnej neschopnosti. Tú si Slovensko nanečisto vyskúšalo už počas pandémie.

slovakia

left justify in out

Novela zákona zavedie aj opätovné plynutie ochrannej lehoty pre ženy, ktoré otehotneli do 180 dní od zániku nemocenského poistenia. Ženám, ktoré napríklad prídu o prácu, začne plynúť osemmesačná ochranná lehota od začiatku 40. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu.

 

img

 

Po novom bude nedodržanie karantény takisto porušením liečebného režimu. Novela tiež spresňuje, že ak izolovaný človek chce pracovať z miesta výkonu karantény, neuznajú ho za dočasne práceneschopného a nevznikne mu nárok na nemocenské.

 

Novelou zákona chce rezort práce predísť aj špekulatívnym pracovným pomerom s cieľom získať nemocenské poistenie (počas 270 dní) ako splnenie podmienky nároku na materské. Rozhodovať bude to, či takýto zamestnanec má vymeriavací základ, a teda či platí poistné.

 

Prečítajte si tiež: Koniec rozdielom v platoch mužov a žien? Európsky parlament prišiel s riešením!

 

Legislatíva zavedie aj možnosť odosielania krátkodobých dávok sociálneho poistenia na akýkoľvek poistencom určený bankový účet. Zruší tiež možnosť úhrady poistného na sociálne poistenie v hotovosti.

 

img

 

Kategórie poistencov štátu povinne dôchodkovo poistených rozšíria o novú kategóriu, a to o osoby s trvalým pobytom na území SR vykonávajúce pracovnú činnosť pre cirkevné, rehoľné alebo charitatívne spoločenstvo bez práva na príjem. Zatiaľ to však bude mať len prechodný charakter počas roku 2023, ako vyplynulo z pozmeňujúceho návrh poslanca Petra Cmoreja (SaS).

 

Táto novela by mala byť zároveň aj prvou časťou dôchodkovej reformy. Ošetrí napríklad to, aby sa na účely nároku na dôchodok nezapočítavali obdobia dôchodkového poistenia, keď zamestnanec nemal vymeriavací základ, a teda neodvádzal poistné. Novela by mala vyriešiť aj problematiku česko-slovenských dôchodkov.

 

Možno vás zaujme: Milan Krajniak zakročil proti zdražovaniu. Kto dostane pomoc?

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies