EÚ bojuje s migračnou krízou: Vyzvala Eritreu, aby rešpektovala ľudské práva

NETKY.SK • 21 Október 2015, 08:51 • 2 min
EÚ bojuje s migračnou krízou: Vyzvala Eritreu, aby rešpektovala ľudské práva

ADDIS ABEBA - Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová vyzvala v utorok Eritreu, aby viac rešpektovala ľudské práva. Práve z tejto africkej krajiny pochádza veľký počet utečencov, ktorí ohrozujú svoje životy počas plavby cez Stredozemné more, pretože sa snažia dostať do Európy.

slovakia

left justify in out

Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCR) informoval, že každý mesiac ujde k chudobného štátu na pobreží Červeného mora až 5000 ľudí. Tí, ktorým sa podarí dostať do Európy, uvádzajú, že ušli pred odvodom do armády na neurčitý čas a pred ďalším porušovaním ľudských práv.

 

Predstavitelia v hlavnom meste Asmara popierajú tieto obvinenia a tvrdia, že za veľký exodus obyvateľov z krajiny v Africkom rohu môžu obchodníci s ľuďmi, a nie porušovanie ľudských práv.

 

"V Eritrei je nutné urobiť reformy vo vnútri krajiny: zlepšiť na jednej strane stav ľudských práv a na druhej strane životné podmienky obyvateľstva," povedala novinárom šéfka diplomacie EÚ počas návštevy Addis Abeby, hlavného mesta susednej Etiópie.

 

Dvadsaťosemčlenná EÚ čelí najväčšiemu prílevu migrantov od druhej svetovej vojny a už dlhé mesiace diskutuje, ako znížiť počty ľudí prichádzajúcich z Afriky, Blízkeho východu a Ázie. Migranti pritom často podnikajú nebezpečné plavby cez Stredozemné more.

 

Predstavitelia EÚ v septembri oznámili, že únia smeruje k dohode, podľa ktorej do konca tohto roka poskytne Eritrei rozvojovú pomoc vo výške 200 miliónov eur, aby sa zastavil masový odchod ľudí z krajiny.

 

Eritrea prijímala financie od EÚ až do roku 2011, keď sa Asmara rozhodla zastaviť program zahraničnej pomoci, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

 

Eritrea, ktorá získala nezávislosť od Etiópie v roku 1993 po troch desaťročiach vojny, často obviňuje Západ a Etiópiu zo sprisahania proti vláde Isaiasa Aferwerkiho, bývalého povstalca. Ten je prezidentom od odtrhnutia sa od Etiópie.

 

Predstavitelia eritrejskej vlády vyhlásili, že zdĺhavú vojenskú službu zaviedli kvôli nevyriešenému pohraničnému sporu s Etiópiou - čo je dedičstvo z ich vojny v rokoch 1998-2000, v ktorej zahynulo vyše 70.000 ľudí.

 

"Keď Eritrea prejde vnútornou reformou, bude to veľmi prospešné nielen pre záležitosti súvisiace s migračnými prúdmi, ale takisto pre celkovú stabilitu a bezpečnosť regiónu," uviedla Mogheriniová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies