Estónsko a Lotyšsko spája láska prezidenta s vysokou štátnou úradníčkou

NETKY.SK • 8 December 2015, 17:25 • 2 min
Estónsko a Lotyšsko spája láska prezidenta s vysokou štátnou úradníčkou

BRUSEL - V Bruseli, sídle európskych inštitúcií, sa začal "milostný príbeh", ktorého hlavnými hrdinami sú estónsky prezident a vysokopostavená úradníčka lotyšského ministerstva obrany. Uviedla to dnes belgická televízna stanica RTBF vo svojom internetovom vydaní.

slovakia

left justify in out

Estónsky prezident (61) Toomas Hendrik Ilves sa počas predchádzajúceho pôsobenia v Bruseli zoznámil s 38-ročnou evou Kupceovou, šéfkou Národného odboru kybernetickej bezpečnosti na lotyšskom ministerstve obrany a súčasne poradkyňou štátneho tajomníka tohto rezortu.

 

Obaja sa poznajú už dlhší čas: zoznámili sa v Európskom parlamente, kde ako europoslanci pôsobili od roku 2004, po vstupe oboch krajín do Európskej únie. Svoje zásnuby oznámili v polovičke novembra 2015.

 

Ilves, ktorý od roku 2011 vykonáva už druhý prezidentský mandát, bol dvakrát ženatý a z predošlých manželstiev má tri deti. So svojou druhou manželkou, s ktorou žil desať rokov, sa rozviedol len 30. apríla tohto roku.

 

Ieva Kupceová je v Lotyšsku známa ako diplomatka, ktorá pomohla svojej krajine vstúpil NATO. Je nositeľkou viacerých lotyšských štátnych vyznamenaní vrátane ocenenia za prípravu summitu NATO v Rige v roku 2006.

 

Hovorca estónskeho prezidenta uviedol, že zásnuby sú "osobným rozhodnutím" Ilvesa a Kupceovej a nemajú vplyv na výkon ich služobných povinností.

Snúbenci zatiaľ neoznámili, či plánujú svadbu ešte počas výkonu Ilvesovej prezidentskej funkcie, ktorá sa skončí v auguste 2016. V takomto prípade by sa lotyšská expertka na kybernetickú bezpečnosť stala prvou dámou susednej krajiny a zrejme by sa musela vzdať svojej pozície na ministerstve obrany v Rige.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies